latinica  ћирилица
23/03/2015 |  14:47 | Autor: SRNA

Karađorđević: Najveća agresija od Drugog svjetskog rata

Prestolonasljednik Aleksandar Karađorđević ocijenio je povodom 24. marta - šesnaeste godišnjice NATO bombardovanja Srbije da je to bio slučaj sveobuhvatne agresije kakav Evropa ne pamti od vremena Drugog svjetskog rata.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

On je naglasio da se i nakon 16 godina od agresije, koja je učinjena bez odobrenja UN, Srbija bori da se oporavi od posljedica.

"Јoš jednom se, nažalost, pokazalo da nasilje samo rađa novo nasilje, a da se do trajnih rješenja na prostoru bivše Јugoslavije, i drugdje, može doći samo mirnim putem. Izgubljeni životi ljudi, kao i mnogobrojni povrijeđeni, nikada ne smiju biti zaboravljeni, i zauvjek će ostati u našim srcima", poručio je prestolonasljednik Aleksandar.

On je naglasio da se upravo zarad uspomene na sve postradale Srbija mora okrenuti ka boljoj budućnosti za sve i EU.

Sutra se navršava 16 godina od Nato agresije na nekadašnju SR Јugoslaviju tokom koje je ubijeno najmanje 2.500, više od 12.500 ranjeno, a korištena je i municija sa osiromašenim uranijumom, kao i grafitne bombe.

Tokom 78 dana bombardovanja tokom operacije koju je NATO nazvao "Milosrdni anđeo" poginulo je ili nestalo ukupno 1.008 pripadnika vojske i policije - od kojih 659 pripadnika vojske, a 349 pripadnika policije, teže i lakše je ranjeno oko 6.000 civila, među njima 2.700 djece.