latinica  ћирилица
23/03/2015 |  14:58 | Autor: SRNA

Nović: SNSD ne pristaje na omalovažavanje svog izbornog rezultata (VIDEO)

Šef Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović ponovio je danas da poslanici i delegati SNSD-a nikada neće pristati na pokušaj omalovažavanja ove stranke, kao što je to bio slučaj na Predstavničkom domu prilikom izbora Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH.

"Mislimo da za to nije bilo nijednog razloga, tim prije jer je SNSD najjača opoziciona partija u BiH i kao takva zaslužuje da dobije mjesto predsjedavajućeg pomenute komisije", rekao je Nović novinarima u Sarajevu nakon sjednice proširenog kolegijuma Doma naroda.

Prema njegovim riječima, neprihvatljivo je da od 12 članova te komisije budu tri Srbina, pet Bošnjaka i četiri Hrvata. "Mi smo tu da interese Republike Srpske i srpskog naroda štitimo u Domu naroda, u skladu sa svojim nadležnostima", poručio je Nović.

On je ponovio da se SNSD, ne personalno, nego institucionalno, zalaže za rješavanje svih ključnih pitanja u BiH u zajedničkom interesu.

 

"Kako je moguće da najjača politička partija u opoziciji nema nijednog predstavnika u toj komisiji iz Predstavničkog doma - to je prosto nevjerovatno", ističe Nović.

On je podsjetio da Zajedničku komisiju za nadzor nad radom OBA čine po šest članova iz Predstavničkog doma i Doma naroda parlamenta BiH, te da u skladu sa zakonom predsjedavajući te komisije dolazi iz reda opozicionih partija, što je praksa u cijeloj demokratskoj Evropi.

Nović smatra da se do konačnog rješenja može doći samo razgovorom i dijalogom, kao što je to bio slučaj na današnjem sastanku proširenog kolegijuma Doma naroda, što očekuje i na narednoj sjednici zajedničkog kolegijuma oba doma parlamenta.

Nastavak sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, koja je 17. marta odgođena zbog nedolaska tri delegata iz Srpske, biće održan u ponedjeljak, 30. marta, ali je sa dnevnog reda skinuta sporna tačka o izboru Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA BiH, dogovoreno je danas na sjednici proširenog kolegijuma Doma naroda.