latinica  ћирилица
23/03/2015 |  20:09 | Autor: SRNA

Netanjahu se izvinio zbog izjava tokom kampanje

Izraelski premijer Benjamin Natanjahu, čija partija je pobjedila na proteklim parlamentarnim izborima, izvinio se danas zbog svojih izjava o izraelskim Arapima tokom izborne kampanje.
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu - Foto: REUTERS
Izraelski premijer Benjamin NetanjahuFoto: REUTERS

"Svjestan sam da su moje izjave prošle sedmice uvredile neke izraelske državljane i članove izraelske arapske zajednice. To mi nikada nije bila namjera. Izvinjavam se zbog toga", poručio je Netanjahu tokom sastanka sa predstavnicima izraelskih Arapa u Јerusalimu.

Netanjahu je tokom parlamentarnih izbora izjavio da je desničarska vlada u opasnosti, jer se veliki broj Arapa uputio prema glasačkim mjestima, te da ih ljevičarske organizacije autobusima voze do birališta.

Posljednjih dana kampanje uoči izbora, Netanjahu je rekao da neće dozvoliti stvaranje palestinske države ukoliko pobijedi na izborima, te najavio da će nastaviti sa gradnjom naselja.

Očekuje se da će predsjednik Izraela Reuven Rivlin ove sedmice povjeriti mandat za sastav nove izraelske vlade aktuelnom premijeru Benjaminu Netanjahu, nakon je dobio podršku centrističke izraelske stranke Kulanu.

Netanjahu ima podršku 67 od 120 poslanika Kneseta. Osim njegove partije Likud i stranke Kulanu, podržali su ga i vjerske i ultraortodoksne stranke Јevrejski dom, Šas i Јahud Ha-Tora.

Likud je na izborima osvojio 30 poslaničkih mjesta, koalicija lijevog centra Cionistička lista 24, arapska koalicija Zajednička lista 13, Јeš atid 11, Kulanu 10, Јevrejski dom osam, Šas sedam, te Јahid hatora šest.