latinica  ћирилица
23/03/2015 |  21:03 | Autor: RTRS

Davidoviću oduzeta koncesija za eksploataciju zeolita kod Čelinca (VIDEO)

Na adresu Stojana Davidovića i njegove firme “Stiv Invest” stigla je odbijenica Vlade Srpske na njegovu samoinicijativnu ponudu za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju tufa i zeolita na mikrolokaciji Novakovići kod Čelinca. Obrazloženje Vlade je da je to nezakonito istraživanje i eksploatacija ovog minerala, čime su prekršena čak tri nadležna zakona.

Vlada je van snage stavila i svoje rješenje od prije pet godina kojim je utvrđen javni interes za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju zeolita. Zbog ovih odluka odahnuli su vlasnici zemljišta koji tvrde da ih je Stojan Davidović prevario. 

Iako konkurs za dodjelu koncesije za eksploataciju nije raspisan šuškalo se da je upravo Davidović koji je 2010. dobio koncesiju za istraživanje imao prednost u odnosu na ostale zainteresovane za komad zemlje bogat dragocjenim mineralom-zeolitom. I pokazalo se da je riječ samo o šuškanju. Na odluku Vlade Davidović je kratko odgovorio: “Nemam namjeru da se žalim na odluku Vlade. Izgubio sam već pet godina”.

Obrazloženje ovakve odluke stiže iz resornog ministarstva. Davidović je, kažu, prekršio tri zakona: o koncesijama, rudarstvu i geološkim istraživanjima i to tako što je nezakonito eksploatisao mineral na ovom lokalitetu. Zbog toga je vođen i spor.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske ističe da je spor okončan tako što je izuzeta ta količina zeolita koju je Davidović eksploatisao.

Davidović kaže da 2010. godine, kada mu je dodijeljena koncesija, nije bio takav zakon. Valjda se, kaže Davidović, zakon promijenio, i  Vlada je vjerovatno u pravu.

Zbog istoga je Davidović bio pod lupom Okružnog tužilaštva u Banjaluci. Istraga je pokrenuta po prijavi CЈB-a da je nelegalno eksploatisao mineral, prodavao ga kupcima u Srpskoj i Sloveniji i tako stekao protivpravnu korist od 53. 000 maraka.

Obustavljena je u oktobru prošle godine, jer nije bilo dokaza da je riječ o krivičnom djelu, već o prekršaju Zakona o rudarstvu. Sprono je i pitanje zemljišta, jer je slučaj vlasništva završio na sudu. Vlasnici Darko Novaković i njegov brat tvrde da su prevareni.

“Rekao je da će nam plaćati dio po dio. Isplatio je manje od pola. Dogovoreno je plaćanje za 12 dunuma, a ustvari ima 20 dunuma. On je odavde izvadio 2.000 tona zeolita”, kaže vlasnik zemljišta Darko Novaković.

Davidović je tužio Novakoviće. Ročište je zakazano za 26. mart, a Novakovići najavljuju kontratužbu.

Prva istraživanja pokazuju da se na mikrolokaciji Novakovići nalazi oko 500. 000 tona zeolita, koji se koristi u poljoprivredi, stočarstvu, farmaciji, medicini.

Cijena tone sirovog zeolita je od 250 do 300 maraka, dok tona prerađenog minerala na svjetskim berzama iznosi i do 400 dolara. Čini se, dovoljan motiv za mnoge da se bore za dodjelu ove koncesije.