latinica  ћирилица
23/03/2015 |  21:38 | Autor: RTRS

INDIREKTNO: Kakvo je stanje u bh. pravosuđu?

O radu Suda i Tužilaštva BiH u emisiji "Indirektno" govorili su advokati Faruk Balijagić, Milan Romanić i Srđan Radulj, zamjenik ministra pravde u Savjetu ministara BiH.
Indirektno - Foto: RTRS
IndirektnoFoto: RTRS

Govoreći o radu Suda i Tužilaštva BiH, advokat Faruk Balijagić je ocijenio tragičnim za državu to što Mirsad Kebo kao laik podnosi krivične prijave protiv Šefika  DŽaferovića.

"To bi trebalo da rade institucije kao što je SIPA i druge koje se bave istragama."

Srđan Radulj, zamjenik ministra pravde BiH rekao je da brojni faktori utiču na rad Suda i Tužilaštva BIH". On je izrazio čuđenje kako je tužilac uspio petnaest hiljada stranica predmeta , koji se odnosi na DŽaferovića, proučiti za tako kratko vrijeme i okončati predmet obustavom istrage.

"S druge strane", kaže Radulj, "proces protiv lica koje je pucalo na Ambasadu trajao je skoro godinu dana. U ovakvim stvarima  je presudna uloga glavnog tužioca , pa čak i šefa njegovog kabineta, koji kontrolišu cijeli proces i koji moraju staviti svoj paraf na svaki spis".

I "slučaj Zubac" je vezan za namjeru nekih struktura da uspostave punu kontrolu nad svim institucijama, pa i nad Sipom.

Advokat Milan Romanić kaže da je direktor Sipe Goran Zubac žrtva osvete tužioca BiH zbog slučaja Šemsudina Mehmedovića iz Tešnja.

" To je vrlo prozirno i Zubac je osuđen samo da se u narednom mandatu ne bi mogao ponovo naći na čelu Sipe", zaključio je Romanić.

Emisiju u cjelosti možete pogledati ovdje: