latinica  ћирилица
24/03/2015 |  08:22 | Autor: B92

Beograd: Aerodrom ide pod koncesiju?

Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" mogao bi da bude prodat ove godine, a do kraja nedjelje biće formirana radna grupa koja će procijeniti njegovu vrijednost.

Ista grupa bi trebalo da bude zadužena za određivanje modela komercijalizacije vazdušne luke.

"Opcija koju smo dosad razmatrali je koncesija. To je jedan od mogućih oblika, jer se mi tako ne odričemo vlasništva. Pratimo sve pokazatelje i situaciju na tržištu", kaže Zoran Ilić, pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj.

Država je vlasnik 83 odsto akcija Aerodroma, ostatak akcija pripada građanima. Inače, cijena akcija Beogradskog aerodorma skočila je za čak 105 procenata.

"Za skok vrijednosti aerodroma zaslužna je Er Srbija i zato je cijena dignuta za 400 do 500 miliona evra. Ako se država odluči za koncesiju ili neki drugi oblik partnerstva, naš zadatak je da cijena bude što viša", kaže v.d. direktora Aerodroma Saša Vlaisavljević.

I dok je budućnost vlasništva još neizvjesna, dobit Aerodroma je veća od 27 miliona evra. Ove godine će biti uloženo 20 miliona evra.

Prošle godine je kroz "Teslu" prošlo više od 4,5 miliona ljudi, a u menadžementu očekuju da će ih u 2015. biti oko pet miliona. Zato se aerodrom proširuje i dobiće četiri nova izlaza, što će dodatno uticati na tržišnu vrijednost.

Odgovor na pitanje koliko vrijedi Aerodrom trebalo bi da pruži radna grupa.

Bez uzimanja u obzir novonastalih okolnosti, prije svega dobrog poslovanja Er Srbije, srpska vazdušna luka vrijedi između 200 i 210 miliona evra. Nezvanično, kažu, vrijedi mnogo više.