latinica  ћирилица
24/03/2015 |  08:25 | Autor: TANЈUG

Nastavak suđenja Ivanoviću

Suđenje Oliveru Ivanoviću i još četvorici Srba biće nastavljeno danas u Kosovskoj Mitrovici saslušanjem svjedoka tužilaštva Blagoja Miletića i Bedri Istogua.
Oliver Ivanović - Foto: Beta
Oliver IvanovićFoto: Beta

Oni su optuženi da su počinili neka od najtežih krivičnih djela tokom 1999. i 2000. godine.

Advokat Olivera Ivanovića Ljubomir Pantović izjavio je da je Miletić predložen od strane tužilaštva obzirom da je spornog dana, 14.aprila 1999.godine, kao istražni sudija bio na licu mjesta i izvršio uviđaj.

- On nije očevidac događaja, već čovjek koji je izvršio uviđaj i pribilježio šta je vidio tako da on nema tu šta značajno da kaže apsolutno, nešto što bi dramatično pogoršalo položaj bilo koga, čak ne može ni da poboljša, šta god da priča. I da je svjedok odbrane, isti bi bio ishod njegovog svjedočenja, tako da nema veze što je svjedok tužilaštva, rekao je Pantović.

Nakon saslušanja svih svjedoka u vezi s događajima iz 1999. godine, sudije će saslušati još 40 svjedoka tužilaštva u vezi sa događajima iz 2000. godine.

Oliver Ivanović optužen je da je na Kosovu počinio krivično djelo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom 1999, a zaprijećena kazna za to djelo je od pet godina do doživotne robije.

I ostaloj četvorici Srba Dragoljubu Delibašiću, ocu i sinu Iliji i Nebojši Vujačiću i Aleksandru Lazoviću optužnicom prijete višegodišnje kazne zatvora ako na sudu budu potvrđeni navodi optužnice za ubistvo i pokušaj ubistva.

Sva petorica optuženih Srba izjasnili su se da nisu krivi za djela koja im se stavljaju na teret.