latinica  ћирилица
24/03/2015 |  08:30 | Autor: SRNA

EU da osudi izjave premijera Albanije

Srpska lista osudila je izjavu albanskog premijera Edija Rame o nacionalnom ujedinjenju Kosova i Albanije, ocijenivši je kao prijetnju Srbima i drugim nealbancima na Kosovu.

Srpska lista zatražila je od EU da oštro osudi ovakve nacionalističke izjave Rame, jer ne vode pomirenju naroda na Balkanu i dolaze od dvije strane koje nisu članice EU, dok Kosovo i Metohiju ne priznaju ni sve članice Unije.

U saopštenju se navodi da zajednička sjednica Vlade Albanije i privremene Vlade u Prištini, umjesto da doprinese poboljšanju situaciji u regionu, jasno pokazuje nacionalističke aspiracije Albanaca i nepoštovanje Rezolucije 1244 UN, koja je najviši pravni akt na Kosovu i Metohiji.

"Na prostoru Kosova i Metohije ne žive isključivo Albanci, već i veliki broj drugih naroda koji ne dijele ovo mišljenje, koje je iznio Rama", navodi se u saopštenju i dodaje da ova izjava unosi nemir među građane, koji nisu albanske nacionalnosti.

Premijeri samoproglašenog Kosova i Albanije Isa Mustafa i Edi Rama potpisali su juče takozvani međudržavni sporazum o saradnji u raznim oblastima, nakon čega je Rama izjavio da je potvrđeno "nacionalno ujedinjenje preko EU".