latinica  ћирилица
24/03/2015 |  09:21 | Autor: Agencije

Hrvatske firme preuzimaju slovenačku prehrambenu industriju

Slovenačka prehrambena industrija, koja je u bivšoj zajedničkoj državi bila najprepoznatljivija po markama "Droga", "Kolinska", "Radenska", "Fruktal, "Alpsko mlijeko" i maloprodajnom lancu Merkator, više nije u slovenačkim rukama.

Za najuspešnije pri preuzimanjima su se pokazali Hrvati, prenio je danas regionalni portal Seebiz izvještaj ljubljanske televizije.U slovenačkoj javnosti najviše je odjeknulo prošlogodišnje preuzimanje Merkatora od Agrokora, a prodaja Droge Kolinske Atlantik Grupi 2010. godine bio je, kako se navodi, zapravo početak kraja.

U međuvremenu je usljedila kupovina Ljjubljanskih mljekare od Dukata, koji je u vlasništvu francuskog Laktalisa, a sprema se preuzimanje ljubljanskog Žita, koga treba da kupi Podravka iz Koprivnice.

Primjer uspješnog preuzimanja je Droga Kolinska, čiji vlasnik Atlantik Grupa postiže vrlo dobre rezultate. Kako vlasništvo Agrokora utiče na poslovanje Merkatora još nije poznato, budući da je od preuzimanja prošlo malo vremena, a Agrokor je kod objavljivanja finansijskih rezultata dosta zatvoreno društvo.

Podravka, koja će da preuzme Žito, imala je u posljednjih godinu dana povoljne poslovne rezultate zbog rasprodaje nekih kapitalnih ulaganja, ali njeno sadašnje poslovanje je daleko od idealnog.

Sva tri preduzeća, Atlantik Grupa, Agrokor i Podravka dijele zajedničku karakteristiku da nemaju problema s finansiranjem svojih poslovnih planova.

Na pitanje otkud im novac, RTV Slovenije zaključuje da je "Hrvatska konsolidovala svoj bankarski sektor prije šest godina, njen drugi penzioni stub raspolaže s milijardu evra kapitala, a menadžeri u tri pomenuta preduzeća uživaju povjerenje međunarodnih finansijskih krugova" i dodaje da je to "nešto što Sloveniji očito nedostaje".