latinica  ћирилица
24/03/2015 |  09:22 | Autor: TANЈUG

Kina-Indija: Dogovor o miru na granici

Kina i Indija postigle su saglasnost da održe mir duž granice u oblasti Himalaja, dok rade na rješavanju dugogodišnjeg pograničnog spora, saopštilo je kinesko Ministarstvo inostranih poslova poslije razgovora u Nju Delhiju.

Razgovori zvaničnika dvije zemlje usmjereni su na rješavanju spora oko granice koja razdvaja dvije najveće azijske nacije i dio je napora u unapređenju odnosa Pekinga i Nju Delhija, uoči posjete Kini indijskog premijera Narendra Modija.

- Obje strane se pridržavaju odgovarajućeg upravljanja, kontrole spora i zajedničkog održavanja mira i spokoja u pograničnom regionu prije rješavanja graničnog pitanja, navelo je kinesko Ministarstvo inostranih poslova u saopštenju poslije razgovora dvije delegacije u prijestonici Indije, prenijela je agencija Rojters.

Razgovori koji su juče vođeni u Nju Delhiju su prvi od kako je Modi stupio na dužnost u Indiji koji želi da riješi spor koji je vrlo brzo "pomutio" trgovinske veze i bilo kakav napredak bi bacio "pozitivno svjetlo" uoči njegove posjete Pekingu, u maju.

Rojters navodi da ne postoji jednostavno rješenje za taj granični spor koji, uglavnom, potiče iz britanske kolonijalne ere vezano za Tibet.