latinica  ћирилица
24/03/2015 |  09:31 | Autor: SRNA

MUP RS: Oprez pri spaljivanju korova

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske poziva građane da spaljivanje korova i drugog gorivog materijala, prilikom uređenja imanja, obavljaju samo za vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje mogu kontrolisati.
Požar - Foto: ilustracija
PožarFoto: ilustracija

Pozivaju se građani da nakon spaljivanja ugase ostatke nesagorene materije, kako bi se spriječilo njihovo raznošenje vjetrom i pojava nekontrolisanog gorenja i požara.

"Nekontrolisano spaljivanje korova i ostavljanje neugašene vatre bez nadzora pri uređenju poljoprivrednih imanja česti su uzroci požara. S obzirom da u narednom periodu predstoji proljećno krčenje i uređenje poljoprivrednog zemljišta, posebnu opasnost predstavlja nekontrolisano spaljivanje gorivog materijala u blizini šumskih kompleksa i zasada", upozoravaju iz MUP-a.

U saopštenju MUP-a navodi se da se u većini slučajeva vatra prenese na šumske komplekse, prouzrokujući veliku materijalnu štetu.

U slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na broj 123, policiju na broj 122 ili Centar za obavještavanje na broj 112.

Građani, poljoprivrednici i šumski radnici pozivaju se da se pridržavaju zakonskih odredaba, da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora i ne uništavaju prirodu, jer mala nepažnja može imati velike posljedice.

MUP Republike Srpske će u okviru svojih ovlaštenja preduzimati zakonom propisane mjere protiv lica koja su izazvala požar i time ugrozili živote i zdravlje ljudi i pričinili materijalnu štetu.