latinica  ћирилица
24/03/2015 |  09:35 | Autor: SRNA

Pojačan promet islamista na "zelenoj transverzali"

Zelenom transverzalom od Bliskog istoka preko Balkana ka Evropi, kojom se kreću radikalni islamisti i teroristi i koja je put švercu droge i oružja iz BiH i regiona, "promet" je posebno pojačan u protekloj godini, navodi se u, kako piše "Glas Srpske", izvještaju jedne regionalne bezbjednosne službe.

Maršruta vodi od Turske preko Bugarske, Strumice, Štipa, Kumanova, Preševa, Gnjilana, Prištine, Kosovske Mitrovice, Novog Pazara, Sjenice, Prijepolja i Goražda do Sarajeva, navodi se u izvještaju, a prenosi "Glas".

Put od Sarajeva račva se na dva kraka, od kojih jedan vodi preko Zenice, Tešnja, Bosanskog i Slavonskog Broda, gđe se opet dijeli na pravce ka Zagrebu i Mađarskoj, dok drugi krak ide pravcem Olovo, Kladanj, Živinice, Brčko, Gunja, Šid, Bačka Palanka, Kula do Subotice.

Među oblastima koje su označene kao mjesta sakupljanja terorista i ekstremista u BiH navode se širi rejon Sarajeva, Zenice i Banovića, u Albaniji rejoni gradova Drač, Buljćiza i Kuks, a na Kosovu rejoni Preševa, Kosovske Mitrovice i Peći.

Kada je riječ o odlasku boraca iz regiona na strana ratišta, uglavnom u Siriju, najčešće se pominje Sarajevo.

"Glavni putevi iz BiH vode avio-linijama od Sarajeva do Istanbula, te od Sarajeva do Beča pa do Istanbula, a kada je riječ o kopnenom putu, ruta vodi od Sarajeva preko Foče, Nikšića, Ulcinja, Ade Bojane do Drača u Albaniji", navodi se u izvještaju.

Služba je došla do podataka da preko Srbije džihadisti idu rutom od Sarajeva preko Goražda, Priboja, Sjenice, Novog Pazara, Prištine, Prizrena, Rezhena i Lezhe u Albaniji, a navedeno je i da islamistički borci na ratište odlaze pomorskim linijama Rijeka-Ankona i Split-Bari.