latinica  ћирилица
24/03/2015 |  10:20 | Autor: SRNA

Čordaš sa Nensi Iris o regionalnom stambenom programu

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš informisao je u Sarajevu zamjenika direktora Biroa za populaciju, izbjeglice i migracije za Evropu i centralnu Aziju u Vladi SAD Nensi Iris o projektima koji su provedeni kao rezultat uspješne saradnje entitetskih ministarstava i Vlade SAD.
Razgovori o regionalnom stambenom programu - Foto: SRNA
Razgovori o regionalnom stambenom programuFoto: SRNA

Čordaš je podsjetio da je nedavno u Trebinju, isporukom građevinskog materijala korisnicima, obilježen početak realizacije Regionalnog stambenog programa na terenu.

On je naveo da je ovim velikim regionalnim projektom obuhvaćeno 5.400 raseljenih porodica, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i ministar raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH Adil Osmanović, bilo je riječi i o problemima koji su bili prisutni u toku pripreme i realizacije projekta stambenog zbrinjavanja raseljenih koji se provodi 20 godina nakon raseljenja u BiH.

Istaknut je značaj izrade privremene analize provedenih aktivnosti koja će pomoći u otklanjanju eventualnih prepreka i unaprijediti naredne korake u implementaciji programa.

Iris je naglasila da je Vlada SAD zainteresovana za rješavanje još aktuelnih izbjegličkih problema u BiH, te je izrazila uvjerenje da će Regionalni stambeni program, uz određene korekcije, biti uspješan model koji će moći da se primjenjuje širom svijeta.

Ona je pohvalila saradnju entitetskih ministara i njihovu spremnost da, uz podršku Vlade SAD, rade na otklanjanju uočenih nedostataka i intenziviraju aktivnosti na provođenju ovog programa.

Iris je najavila da će nakon BiH posjetiti Pariz i Brisel, gdje će prenijeti utiske i sugestije iz današnjeg razgovora, s ciljem uspješne realizacije Regionalnog stambenog programa.

Sastanku je prisustvovao i pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Nenad Đokić.