latinica  ћирилица
24/03/2015 |  10:37 | Autor: SRNA

Јemeljanov: Ako pošanju naoružanje, mi ćemo poslati vojsku!

Ako SAD počnu da isporučuju oružje Ukrajini, ruski parlament treba ponovo da da dozvolu ruskom predsjedniku da uvede vojsku u tu zemlju - smatra zamjenik predsjednika partije "Pravedna Rusija" Mihail Јemeljanov.

"U slučaju da SAD počnu sa isporukama smrtonosnog oružja Ukrajini, mi bi trebali da direktno pružimo podršku ustanicima i vratimo predsjedniku Putinu pravo da uvodi trupe na teritoriju Ukrajine", rekao je Јemeljanov.

Predstavnički dom američkog Kongresa donio je rezoluciju kojom se preporučuje predsjedniku SAD da odobri isporuke naoružanja Ukrajini.

U rezoluciji se poziva predsjednik Barak Obama da iskoristi ovlaštenja koja mu daje Kongres za slanje smrtonosnog odbrambenog naoružanja Ukrajini.

U međuvremenu, SAD su izvele "Ulični marš" na teritoriji istočne Evrope. Tako je nazvana operacija vraćanja oklopne vojne tehnike sa vježbi u Estoniji na mjesto stalne dislokacije u Njemačkoj.

Kopnene jedinice SAD pretvorile su povratak sa vojnih vježbi u vojni spektakl, prenosi Sputnjik.

Desetine jedinica američke oklopne tehnike proći će kroz teritorije nekoliko istočnoevropskih zemalja članica NATO-a.

Zamišljeno je da kolone prođu kroz Letoniju, Češku i Njemačku. Vojska će se nekoliko puta zaustavljati da bi pokazala tešku vojnu tehniku pred lokalnim stanovništvom - navode portali.