latinica  ћирилица
24/03/2015 |  10:37 | Autor: SRNA

Izrael: Nismo prisluškivali SAD

Izrael je demantovao medijske navode o tome da je špijunirao razgovore između Irana i SAD o iranskom nuklearnom programu.
Prisluškivanje - Foto: ilustracija
PrisluškivanjeFoto: ilustracija

Visoki izraelski zvaničnik rekao je Bi-Bi-Siju da su navodi lista "Vol strit džurnal" potpuno netačni.

List je pisao da je Izrael želio detalje o razgovorima kako bi mogao da potkrijepi svoje stavove protiv sporazuma sa Islamskom Republikom.

Ranije ovog mjeseca, izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u američkom Kongresu da bi dogovor sa Teheranom mogao da otvori Iranu put prema atomskoj bombi.

SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina žele da postignu dogovor sa Iranom o ograničavanju nuklearnih ambicija Irana zemlje u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Prema pisanju "Vol strit džurnala", Izrael je počeo da špijunira ove razgovore prošle godine i došao je do informacija kroz povjerljive sastanke sa američkim zvaničnicima i diplomatskim kontaktima širom Evrope.

Bijela kuća je saznala za ovu operaciju kada su američke službe presrele poruke među izraelskim zvaničnicima u kojima se govori o stvarima sa sastanaka vođenim iza zatvorenih vrata.

Visoki zvaničnik iz Netanjahuove kancelarije izjavio je da država Izrael "ne vrši špijuniranje protiv SAD ili ostalih izraelskih saveznika".

"Ove lažne optužbe očigledno imaju za cilj potkopavanje snažnih veza između SAD i Izraela, kao i našeg bezbjednosnog i obavještajnog odnosa", rekao je neimenovani izvor.

Novinski izvještaj objavljen je u vrijeme kada vlada napetost u odnosima između Bijele kuće i Netanjahuove vlade.