latinica  ћирилица
24/03/2015 |  10:45 | Autor: Glas Srpske

SAD ucjenjuju Nijemce zbog Snoudena

Vlada SAD zaprijetila je Nijemcima da će prestati da im daje informacije o najopasnijim teroristima i njihovim aktivnostima ako u Berlin pozovu odbjeglog američkog obavještajca Edvarda Snoudena.
Edvard Snouden - Foto: TANЈUG
Edvard SnoudenFoto: TANЈUG

Objavljeno je to na portalu "Intercept" čiji je vlasnik i osnivač Glen Grinvald, Snoudenov bliski saradnik i prijatelj. Ako Njemačkoj budu uskraćene takve informacije, mnogi životi bi bili ugroženi.

Grinvald tvrdi da je ovu informaciju dobio direktno od njemačkog vicekancelara i ministra privrede Zigmara Gabrijela. U dokumentu koji ima 27 strana njemačka vlada je upozorila da bi to nanijelo veliku štetu i trajno opteretilo odnose sa SAD. Snouden je u Americi optužen za špijunažu i krađu najpovjerljivijih državnih tajni.

Iz američkih krugova ova informacija je već odbačena kao netačna, piše dnevnik "Velt" kao prvi njemački medij koji je uopšte prenio tvrdnje Snoudenovog saradnika o ucjeni koja je stigla sa druge strane Atlantika.

Američka strana je iste tvrdnje još ranije demantovala u američkom "Hilu".

- Odnosi naše i njemačke tajne službe već su spasli mnoge živote jer su na vrijeme spriječeni teroristički napadi - rekao je neimenovani predstavnik američke vlade, a saradnja će biti nastavljena i u budućnosti.

Grinvald se sa Gabrijelom sreo prošle sedmice u njemačkom gradu Homburgu, u pokrajini Sarland, na ceremoniji na kojoj je vicekancelar novinaru predao nagradu "Zibenfajfer".

Na tom skupu američki novinar je kritikovao njemačko oklijevanje da Snoudenu dodijele politički azil. U svom govoru Gabrijel je podvukao da bi, prema trenutno važećim zakonima, Njemačka bila obavezna da Snoudena isporuči Americi ako stupi na njeno tlo.

Grinvald tvrdi da se sa Gabrijelom sastao po završetku svečanosti dodjele nagrade i da mu je Nijemac rekao da je američka vlada agresivno prijetila Njemačkoj da će joj uskratiti neophodne obavještajne podatke.

To bi bilo izvedeno po sljedećem scenariju, opisao je Grinvald: Ako Amerikanci ostvare svoju prijetnju, otvorila bi se mogućnost da stanovništvo Njemačke bude izloženo terorističkim akcijama o kojima su preko Atlantika već unaprijed postojale informacije.

Dnevnik "Velt" je prenio i demanti SPD, partije na čijem je čelu Zigmar Gabrijel, o toku razgovora Gabrijela i Grinvalda. Јoš u maju 2014. godine njemačka vlada je isključila mogućnost da Snouden dođe u Berlin i da izjavu pred parlamentarnom komisijom Bundestaga koja se bavi slučajem prisluškivanja od američke NSA koje je, između ostalih, uključilo i kancelara Angelu Merkel.