latinica  ћирилица
24/03/2015 |  11:15 | Autor: Blic

Poljska traži 6.000 evra po žrtvi reformi

Poljski opozicioni Savez demokratske ljevice podnio je parlamentu prijedlog zakona po kome bi sve žrtve bolnih reformi sa početka tranzicije dobile od države obeštećenje od ukupno 6.000 evra u narednih pet godina.

Prema zamislima poljske ljevice, to bi bila kompenzacija za meteorski rast nezaposlenosti, porast bede u prvim godina sprovodjenja tzv. Plana Balceroviča i masovno zatvaranje fabrika zbog čega su Poljaci ostajali bez radnih mjesta.

Poljska je za razliku od postkomunističkih susjeda 1990. godine tranziciju započela šok terapijom reformi nazvanim po njenom autoru, tadašnjem ministru finansija Lešeku Balceroviču.

Cijena Plana Balceroviča u prvo vrijeme bila je ogromna - likvidirano je preko 700 fabrika, 850.000 Poljaka ostalo je bez posla a još 435.000 seljaka moralo je da se snalazi kada su likvidirane poljoprivredne zadruge i gazdinstva. Zamrznute su plate, liberalizovan rast cijena i započeta je privatizacija.

"Da nismo pozatvarali te fabrike, ljudi bi ostali potpuno praznih ruku. Troškovi održavanja proizvodnje bili su veći od zarade i na kraju bi za to morali da plaćamo svi", rekao je za današnji Fakt bivši ministar u vladi premijera Taduša Mazovjeckog koja je usvojila šok terapiju, Marćin Švjenćicki.

SDL je zamislio da te kompenzacije od države za bolne reforme dobiju oni Poljaci čiji prihodi ne prelaze 220 evra po članu domaćinstva a država bi im isplaćivala 100 evra mjesečno.

Penzioneri stariji od 67 godina prema njihovom prijedlogu zakona dobijali bi tih 100 evra mjesečno pet godina i ukupno bi tako kompenzacija njima dostigla 6.000 evra.

Prijedlog zakona podnesen je sada, kao reakcija na odluku parlamenta da država isplati finansijske kompenzacije disidentima i aktivistima opozicije koji su bili izloženi šikaniranju od strane komunističke Poljske.

"Ne može da se dijeli sirotinja na ove ili one, svi su u teškoj situaciju", kazao je lider SDL-a, bivši premijer Lešek Miler.