latinica  ћирилица
24/03/2015 |  11:37 | Autor: TANЈUG

Merkel upozorila Hrvatsku

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da firma ćerka Dojče telekoma, Hrvatski telekom, ima problem jer hrvatska država gradi paralelnu telekomunikacionu mrežu.

Tako se HT na određen način ograničava u poslovanju.

Objedinjavanje i izgradnja informatičke infrastrukture kojom upravljanja državna firma Odašiljači i veze, čime se ugrožava faktički monopol Hrvatskog telekoma, bila je ključna primjedba njemačke kancelarke iznijeta u njenom prošlonedjeljnom razgovoru sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, prenio je danas riječki Novi list, pozivajući se na diplomatske izvore.

List saznaje da je njemačka strana naglasila zainteresovanost svoje privrede za jači angažman u Hrvatskoj, posebno u području informatičke tehnologije i širokopojasnog interneta.

Uz isticanje nužnosti poboljšanja pravne sigurnosti i transparentnosti, kancelarka je upozorila na problem koji u Hrvatskoj ima firma kćer Dojče telekoma, HT, zbog toga što država gradi paralelnu telekomunikacionu mrežu.

Cilj vladine akcije je da izgradi mrežu koja će u svakom dijelu Hrvatske biti jednako kvalitetna kad je u pitanju pristup brzom internetu. To znači ulazak konkurencije na tržište koje je do tada držao HT, koji svoju mrežu iznajmljuje ostalim operaterima.

Grabar-Kitarović je po povratku u Hrvatsku otkrila u intervju za Media servis da joj je kancelarka Merkel "spomenula konkretne slučajeve u kojima se firme koje su u njemačkom vlasništvu susreću u Hrvatskoj, kad je riječ o porezima koji se nameću preko noći ili izmjenama pravila ili birokratskim preprekama".

List navodi da je, na pitanje upućeno kancelariji predsjednice republike da li je tačno da je glavna primjedba njemačke kancelarke bila usmjerena na gradnju državne informatičke infrastrukture i stvaranje konkurencije HT-u, njen potparol izbjegao odgovor.