latinica  ћирилица
24/03/2015 |  11:49 | Autor: Agencije

Srušio se putnički avion na jugu Francuske, nema preživjelih (VIDEO)

Avion Erbas A 320 njemačke kompanije DŽerman vings/Lufthansa srušio se na jugu Francuske u regionu Barselonet, a kako je izjavio predsjednik Francuske Fransoa Oland ne očekuje se da ima preživjelih.

Da nema preživjelih u nesreći potvrdio je i ministar saobraćaja Francuske Alen Vidali. "Poziv za pružanje pomoći snimljen je u 10.47 sati. Na osnovu tog signala je utvrđeno da se avion nalazio na visini od 5.000 stopa u nenormalnoj sitrauciji", rekao je Vidali i dodao da je avion ubrzo pao, prenosi Figaro.

Francuski poslanik Kristof Kastane, koji je sa ministrom unutrašnjih poslova nadlijetao zonu u francuskim Alpima u kojoj se danas srušio avion, a trenutno se nalazi u kriznom štabu, izjavio je da je pronađena jedna od crnih kutija tog aviona.
 

Kastane, poslanik iz regiona Alp-de-Ot-Provans, opisao je ranije danas na Tviteru prizor koji je vidio iz aviona kojim je sa ministrom nadlijetao mjesto nesreće kao "stravičan".

Njemački zvaničnici su rekli da za sada nema naznaka da se radilo o terorizmu.

Na konferenciji za novinare kompanije DŽermanvings rečeno je da se vjeruje da je na letu bilo 67 Nijemaca, ali da će se brojke možda mijenjati. Na konferenciji je rečeno i da su među 144 putnika bile i dvije bebe. Vjeruje se da je na letu bilo i 16 učenika i dvije učiteljice.

Prema njihovim informacijama avion je doživio strmo poniranje koje je trajalo osam minuta. Kontakt s kontrolom leta izgubio je na 1.800 metara nadmorske visine. Radi se o avionu koji je u Lufthansi od 1991., a tehničari su ga provjeravali u ponedjeljak. Pilot koji je upravljao avionom u kompaniji je već 10 godina.

Na Tviteru se pojavila i prva fotografija mjesta nesreće i dolaska spasilačkih službi na lice mjesta.

U avionu je bilo 144 putnika i šest članova posade, a kako javljaju svjetski mediji u blizini jednog sela već su pronađeni prvi ostaci aviona.

Avion je letio iz Barselone u Diseldorf, a srušio se u francuskim Alpima između opština Dinj i Barselonet, 100 kilometara sjeverno od Nice.

"Sputnjik" javlja da se na lice mesta uputilo 240 vatrogasaca i 210 policajaca. Mediji prenose da su vremenski uslovi bili povoljni.

Francuski mediji prenose i da je ovo prva nesreća aviona na teritoriji Francuske u posljednjih 15 godina. Prethodno je u julu 2000. godine pao u oblasti nedaleko od Roasija. Ovo je i prvi put da je pao avion kompanije DŽerman vings.

Avion ponirao osam minuta

Njemačka kompanija "DŽermanvings" saopštila je danas da je njen avion tipa "erbas A320" počeo da ponire minut nakon što je dostigao uobičajenu visinu leta i da je gubio visinu u narednih osam minuta, prije pada na Alpima, na jugu Francuske.
"Kontakt aviona sa francuskim radarom i francuskom kontrolom leta okončan je u 10.53 časova, na visini od oko 1.800 metara. Avion je potom pao", izjavio je na konferenciji za novinare direktor kompanije Tomas Vinkelman.

On je dodao da je rutinska tehnička provjera aviona izvršena juče.

Portparol kompanije "DŽermanvings", koja posluje u sastavu "Lufthanze", rekao je da bi bilo prerano da se prizeme svi avioni ovog prevoznika i da će se njihovi normalni letovi nastaviti.

Informacije o nacionalnosti žrtava biće ovbjavljene tek kada ne bude nikakve sumnje u njihov identitet i nakon što budu obaviještene njihove porodice, rekao je ovaj zvaničnik.

Spasioci u blizini mjesta gdje je pao njemački avion

On je dodao da je kompanija primila kontradiktorne informacije o tome da li je pilot objavio uzbunu tokom leta. Ranije je saopšteno da se to dogodilo, ali je francuska kontrola leta objavila da piloti nisu prijavili vanrednu situaciju prije pada.

Portparol njemačke kompanije rekao je da u ovom trenutku nije poznato zašto su piloti inicirali osmominunto poniranje.

Ovaj zvaničnik rekao da je da nema "neregularnih aspekata" u vezi sa ovim avionom.

"Veoma je važno da se ne bavimo spekulacijama. Treba da razjasnimo ovo što je prije moguće", rekao je portparol "DŽermanvingsa".

Rodbina nastradalih u posebnoj sali diseldorfskog aerodroma

Na aerodromu u Diseldorfu, gdje je avion "DŽermanvingsa" koji se srušio na jugu Francuske trebalo da sletji, rodbina nastradalih putnika smještena je u jednu salu, van očiju javnosti, javljaju njemački mediji, koji navode da je u aerodromskim prostorijama uobičajena atmosfera.

Aerodrom u Dizeldorfu (foto: AP)

Ispred šaltera "DŽermanvingsa" gotovo i da nema onih koji čekaju, prenose mediji, navodeći da su u pomoć pozvani psiholozi i da je aerodrom instalirao telefonski broj gdje se porodice mogu raspitati o nastradalim.

Njemačka Savezna služba za kontrolu leta poslala je odmah svoj tim na mjesto nesreće na jugu Francuske. Avio-kompanija Er Berlin najavila je da će ona i dalje letjeti svojim avionima tipa Erbas A320, kakav je bio i avion koji se srušio.

Merkelova u šoku zbog avionske nesreće

Njemačka kancelarka Angela Merkel u šoku je zbog avionske nesreće koja se dogodila u južnoj Francuskoj, saopštio je njen portparol Štefan Zajbert. Kancelarka je otkazala sve sastanke danas kako bi mogla dalje da prati situaciju. Najavila je da će sutra posjetiti mjesto nesreće. Rekla je i da se dogovorila sa Francuskom i Španijom da tri zemlje pomognu jedna drugoj u utvrđivanju uzroka pada aviona.

Angela Merkel

Zamjenik španskog premijera izjavi je da se veruje da je u avionu bilo i 45 španskih državljana.

Francuski predsjednik Fransoa Oland je na kratko razgovarao sa Merkelovom, prenijele su agencije i izjavio saučešće, a Sputnjik je preneo da bi Oland, Merkelova i španski kralj Felipe šesti tokom dana mogli da se sastanu.

Merkelova je, kako prenosi AFP, telefonom razgovarala i sa španskim premijerom Marijanom Rahojem. Saučešće porodicama nastaradalih preko Tvitera je objavio i šef njemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer, dok je Ministarstvo spoljnih poslova formiralo štab za sve kojima su potrebne informacije.

Rahoj: Pomoć porodicama poginulih; kralj skratio posjetu Parizu

Španski premijer Marijano Rahoj izjavio je, povodom avionske nesreće u Francuskoj u kojoj je poginulo i 45 španskih državljana, da je riječ o strašnoj nesreći i da će vlada učiniti sve da pomogne porodicama poginulih.

Španski kralj Felipe šesti koji se nalazi u posjeti Francuskoj razgovarao je već u Јelisejskoj palati sa francuskim predsjednikom Fransoa Olandom.

On je posle sastanka izjavio da nema naznaka da je neko možda preživeo nesreću. Španski kralj, koji je tek nekoliko sati u posjeti Francuskoj, odlučio je da skrati posjetu zbog nesreće.

Štampa: Uzrok nesreće možda gubitak pritiska u kabini

Njemačka štampa danas, iz diskusija pilota na internetu, prenosi spekulacije da bi uzrok nesreće aviona "DŽermanvingsa" u južnoj Francuskoj, mogao biti gubitak pritiska u kabini, zbog čega je, možda, posada izgubila svijest.

Mediji ukazuju da posada aviona, kako izgleda, nije informisala kontrolu leta o započetom spuštanju aviona sa visine od 12.000 metara i nije poslala signal za pomoć.

Osim toga, kako se primjećuje, ova nesreća u kojoj je poginulo 144 putnika i šest članova posade, podsjeća na događaj iz novembra prošle godine na letu Bilbao-Minhen, koji se skoro katastrofalno završio.

Tada je, naime, na avionu A321 došlo do smrzavanja senzora koji su zato slali pogrešne podatke o avionu, pa je kompjuter automatskog pilota pokrenuo strmo spuštanje aviona.

Samo zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu pilota spriječena je katastrofa, pošto je on, jednostavno, isključio kompjuter i tako ponovo preuzeo kontrolu nad avionom, podsjeća štampa.

Ekspert za pitanje leta Hajnrih Grosbongart ukazao je na to da se o uzrocima ništa ne zna.
"O uzrocima pada se još baš ništa ne zna. U ovom momentu nema ni polazne tačke za spekulacije. Sada se mora čekati...", rekao je on i dodao da to što je "DŽermanvings" jeftina kompanija ne znači ništa u ovom slučaju, jer "jeftino, ni u kom slučaju ne znači nesigurno".

"Neobično je da je pri dobrom vremenu pao avion kao što je bio A320 i u toj fazi leta došlo do pada", rekao je on, naglasivši da je "Lufthanza" bezbjedna kompanija u međunarodnom poređenju i da to isto važi i za njenu "kćerku firmu".

On je rekao da je avion pao u najsigurnijoj fazi leta, što se dešava rijetko, prenose mediji.

Među žrtvama i operski pjevač Oleg Brijak

Među žrtvama današnje avionske nesreće je i operski pjevač iz Diseldorfa Oleg Brijak, saopšteno je iz Opere u Diseldorfu.

Brijak /54/, bas-bariton, rođen je u Kazahstanu. Avionom njemačke kompanije "DŽermangings" vraćao se iz Barselone gdje je tumačio like Alberiha u operi Riharda Vagnera "Zigfrid", precizira se u saopštenju.

Izgubili smo velikog izvođača i divnu osobu... Zaprepašteni smo", riječi su njegovih kolega.