latinica  ћирилица
24/03/2015 |  12:14 | Autor: TANЈUG

Mogerini na Kubi o normalizaciji odnosa

Šefica Evropske unije Federika Mogerini doputovala je u posjetu Kubi na razgovore usmjerene na normalizaciju odnosa između Evropske unije i tog komunističkog ostrva.
Federika Mogerini - Foto: Beta/AP
Federika MogeriniFoto: Beta/AP

Mogerini, koja je u ponedjeljak uveče stigla u dvodnevnu posjetu Havani, sastala sa ministrom spoljnih poslova Kube Brunom Rodrigesom i tom prilikom izjavila da je "Kuba u interesantnoj fazi" i da "Evropska unija ima ogroman interes da unaprijedi međusobne odnose".

Bio je to susret na najvišem nivou u istoriji EU i Kube, navodi Dojče vele.

Posjeta dolazi u trenutku otopljavanja odnosa između Kube i Zapada, kroz niz susreta zvaničnika Havane i Vašingtona proteklih mjeseci, naveo je AFP.

Osim susreta sa Rodrigesom, Mogerini treba da se sastane sa drugim kubanskim zvaničnicima, uključujući nadbiskupa Havane, i predstavnicima civilnog društva.

Sastanak sa predsjednikom Raulom Kastrom nije najavljen.

Nezavisno, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov trebalo bi danas da posjeti Havanu, navela je francuska agencija.

Poseta Mogerini "dolazi u ključnom trenutku" za pregovore dvije strane, rečeno je iz njene kancelarije uoči dolaska.

EU i Kuba održali su treću rundu razgovora početkom marta usmjerenu na osjetljiva pitanja ljudskih prava i finalizaciju sporazuma "o političkom dijalogu i saradnji".

Kubanska opozicija, međutim, strahuje da bi nova politika mogla jednostavno da prođe pored kubanskog naroda.

"Ako je otvaranje Kube zaista u interesu Evropske unije, onda bi ona morala da se založi za dijalog između vlasti i opozicije", rekao je Karlos Paja, predstavnik opozicione partije Hrišćanski slobodarski pokret, brat pokojnog Osvalda Paje, osnivača partije.

Kuba je 2003. bila skoro primljena u "Kotonski sporazum", koji je Brisel sklopio sa 77 afričkih zemalja, kao i sa zemljama karipskog i pacifičkog prostora, a kojim se obezbjeđuju olakšice za izvoz robe na evropsko tržište.

EU je, međutim, suspendovala dalje pregovore nakon što je Kuba pogubila trojicu disidenata, a više od 70 oštrih kritičara režima stavila iza rešetaka.

Kao sljedeću reakciju, EU je ukinula diplomatske odnose na najvišem nivou i uspostavila odnose sa protivnicima režima.

Nakon što je Kuba oslobodila dio disidenata, EU je ublažila sankcije, da bi ih 2008. potpuno ukinula.

Od tada je EU prema, podacima Ministarstva spoljnih poslova Njemačke, uplatila Kubi oko 90 miliona evra razvojne pomoći, a mnoge države članice sklopile su bilateralne ugovore s Kubom.