latinica  ћирилица
24/03/2015 |  12:54 | Autor: Rojters

DŽihadisti regrutovali 400 djece u Siriji

DŽihadisti Islamske države regrutovali su najmanje 400 maloljetne djece u Siriji u protekla tri mjeseca i takozvanu "mladunčad kalifata" podvrgavaju vojnoj obuci i tvrdokornoj indoktrinaciji, saopštila je danas Sirijska opservatorija za ljudska prava.

"Oni (džihadisti) koriste djecu, jer je lako da im isperu mozak. Mogu od takve djece da stvore šta žele tako što ih sprečavaju da idu u školu i šalju u školu ID", rekao je čelnik Obsevatorije Rami Abdul Rahman, prenijela je agencija Rojters.

Observatorija navodi da su ta djeca mlađa od 18 godina i da su regrutovana u blizini škola, džamija i na javnim mjestima gdje ID ubija i brutalno kažnjava lokalno stanovništvo.

Istovremeno, džihadisti ohrabruju roditelje da pošalju djecu u njihove kampove za obuku ili ih regrutuju bez saglasnosti roditelja, često mameći djecu novcem.

U tim kampovima djeca uče da pucaju bojevom municijom, da se bore u vatrenim okršajima, da voze..., prenijela je agencija Rojters.

DŽihadisti takođe koriste djecu kao doušnike ili stražare pri njihovih kampovima.

Obsevatorija navodi da džihadisti pružaju dobrodošlicu u svojim redovima i djeci sa urođenim manama, navodi britanska agencija.