latinica  ћирилица
24/03/2015 |  13:01 | Autor: RTRS

Mođi oslobođen optužbi za aferu Kalčopoli

Italijanski sud oslobodio je bivšeg šefa Јuventusa Lućana Mođija sud je oslobodio zatvorske kazne nakon što mu je odobrena žalba vezana za aferu Kalčopoli, koja je tresla italijanski fudbal 2006. godine.

Mođi je osuđen na dvije godine i četiri mjeseca zatvora za prevare i zavjere, ali se odlučio žaliti najvišem sudu u Italiji, koji ga je oslobodio optužbe prevare, dok je mu je druga kazna istekla, prenosi portal goal.com.

Podsjećamo, Kalčopoli skandal potresao je italijanski fudbal u ljeto 2006. zbog čega su Јuventusu oduzeta dva naslova prvaka te je izbačen u drugu ligu. Mođija se smatralo glavnom osobom odgovornom za skandal, a Јuventus se optuživalo da je imao blizak odnos sa sudijskim udruženjem.

"Trebalo je devet godina da se dokaže da su sezone 2004/05 i 2005./06. odrađene pošteno, dodjeljivanje sudija je bilo pošteno. Šalili smo se devet godina, a suđenje je bilo odrađeno na čudan način. Bio je to pištolj bez metaka", rekao je Mođi.

Bivši direktor Јuventusa Antonio Điraudo, koji je optužen za prevaru također je oslobođen nakon što je osuđen na godinu i mjesec dana.

Јuventus sad traži od italijanskog fudbalskog saveza odštetu od 433 miliona evra za nanesenu štetu i zbog gubitka prihoda zbog "uprljane" reputacije.