latinica  ћирилица
24/03/2015 |  13:58 | Autor: SRNA

Brisel: Interparlamentarni seminar o razvijanju političke kulture

Interparlamentarni seminar o razvijanju političke kulture i jačanju političkog dijaloga, na kojem su učestvovali i predstavnici Parlamentarne skupštine BiH, završen je danas u Briselu usvajanjem zaključaka i preporuka u kojima se ističe značaj uspostavljanja dijaloga i postizanja konsenzusa između vlasti i opozicije o važnim političkim pitanjima.
Brisel - Učesnici iz BiH - Foto: SRNA
Brisel - Učesnici iz BiHFoto: SRNA

Tokom seminara za članove Evropskog parlamenta i parlamentarce iz zemalja u procesu pristupanja EU ocijenjeno je da je proces odlučivanja u Evropskom parlamentu koncipiran tako da se nastoji obezbijediti što šira podrška za svaki zakonodavni projekat, jer u procesima odlučivanja učestvuju i države i regije kao instance bliske građanima.

Rečeno je i da su solidarnost, tolerancija i otvorenost najvažnije sposobnosti za pomirenje i da je, u tom smislu, EU inspiracija drugim evropskim zemljama koje žele da postanu njene članice.

Učesnici su razmijenili mišljenja i o pitanju formiranja širokih političkih koalicija i značaju takvih koalicija za stabilnost EU, što je preporučeno kao mogućnost koju mogu koristiti i druge države koje nisu članice Unije.

Kada je riječ o ulozi i značaju opozicije za razvoj demokratije, istaknuto je da kvalitet odnosa parlamentarnih većina i parlamentarnih manjina puno govori o političkoj kulturi svake zemlje.

Demokratija se, rečeno je, ne sastoji od vladavine većine nad manjinom, već je mnogo više od toga.

Seminar je organizovala Јedinica za pretpristupno djelovanje Evropskog parlamenta u saradnji sa komitetima za ustavna pitanja i spoljne poslove Evropskog parlamenta.

Parlamentarnu skupštinu BiH predstavljali su poslanici u Predstavničkom domu Monika Tomić, Đorđo Krčmar i Sadik Ahmetović, te delegat u Domu naroda Sifet Podžić.