latinica  ћирилица
24/03/2015 |  13:58 | Autor: SRNA

Uhapšen napadač na Elijasa Taubera

Četrdesetsedmogodišnji Sarajlija od ranije poznat policiji, čiji su inicijali F.A. uhapšen je, jer se dovodi se u vezi sa napadom na Elijasa Taubera, savjetnika za kulturu i vjeru Јevrejske zajednice BiH, rekao je danas portparol MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

Nefić je istakao da je F.A, koji je uhapšen sinoć, poznat policiji od 2011. godine, te da je protiv njega prijavljeno šest krivičnih djela, među kojima su i pokušaj ubistva i nanošenje težih i lakših tjelesnih povreda, te bludne radnje.

On je na konferenciji za novinare naglasio da je prema izjavi Taubera, motiv napada mogao biti spor sa jednim vlasnikom zanatske radnje na Baščaršiji u kojoj je češće viđao napadača.

- Danas se nastavlja kriminalistička obrada nad ovim licem, nakon čega će biti predato u nadležnost Tužilaštva, rekao je Nefić i dodao da MUP nije dužan da kvalifikuje određeni događaj već da uputi izvještaj o događaju nadležnom tužilaštvu koje to kvalifikuje.

Eli Tauber napadnut je u subotu, 21. marta, u ugostiteljskom objektu koji se nalazi u sarajevskoj ulici Veliki čurčiluk. Tauberu nije bilo poznato ko ga je napao, ali je izjavio da smatra da je riječ o pokušaju njegovog ubistva.

Nefić je naglasio da je i sinoć došlo do upotrebe vatrenog oružja kada je lakše povrijeđeno lice čiji su inicijali K.N. koje je samoinicijativno napustilo bolnicu nakon ukazane ljekarske pomoći.

On je istakao da je nakon razgovora sa povrijeđenim policija došla do saznanja da je u pomenuti objekat ušla dva lica čiji su inicijali H.E. i D.Š koja su ga fizički napala, a zatim je H.E. iz vatrenog oružja ispalio nekoliko hitaca.

- Traga se za H.E i D.Š, koji su od ranije poznati policiji zbog činjenja krivičnig djela, naveo je on.

Nefić je istakao da je policija u vezi sa krivičnim djelom koje se dogodilo 20. marta uhapsila četiri lica. On je precizirao da je uhapšen muškarac čiji su incijali Č.F. i njegova supruga Č.S zbog krivičnog djela izazivanje opšte opasnost, a slobode su lišeni i K.A i T.E.

On je naglasio da su lica čiji su inicijali B.A. i S.E. u ugostiteljskom objektu "Podrum" upotrijebili vatreno oružje prema Š.I. i G.Ј, te da je tom prilikom teže povrijeđeno jedno lice.

Prema njegovim riječima, policija traga za dva lica čiji su B.A. i S.E. koja se dovode u vezi sa ovim događajem , a policija je došla do saznanja da se u vezu sa ovim krivičnim djelom mogu dovesti još tri lica Ј.E, B.A. i K.E.

Nefić je istakao da je da je u više od 99 odsto upotrebljenog vatrenog oružja nelegalno i lica koja ga nose nemaju odobrenje nadležnog organa.

On je saopštio da su policijski službenici u 2014. godini oduzeli 70 pištolja, 340 pušaka, 189 noževa, mačeva, mačeta, bajoneta, 18 ručnih bombi, 10 boksera , 3.000 komada municije različitog kalibra i veći broj pirotehničkih sredstava.