latinica  ћирилица
24/03/2015 |  14:06 | Autor: SRNA

Podgorica: Pet milijardi evra investicija

Crna Gora je vodeća zemlja u regionu kada je riječ o direktnim stranim investicijama, izjavio je direktor Agencije za promociju stranih investicija Miloš Јovanović.

On je precizirao da je od 2006. godine oko pet i po milijardi evra stranih investicija "koje su se razvile u Crnoj Gori".

Nakon što parlament da "zeleno svjetlo" za početak realizacije projekta Kraljičina plaža, Јovanović ističe da će renomirani investitor - "Rojal grupa" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata uložiti planiranih 180 miliona evra i uposliti radnike.

Јovanović tvrdi i da je redovna praksa stranih kompanija da, prilikom investiranja u inostranstvu, oforme kćerku firmu, kako je to uradila i "Rojal grupa", te umanje rizik dok se čekaju dozvole za početak projekta.

"Kada je riječ o tom projektu, nema nikakvih tajni, sve je urađeno i dogovarano u zvaničnim diplomatskim kontaktima predstavnika dvije zemlje", naglašava Јovanović.

Za ulaganje su zainteresovani i predstavnici kompanija iz Katara i Investiciono-naftnog fonda iz Јordana, koji sutra stižu u Crnu Goru.

Investiciono-naftni fond iz Јordana, kaže Јovanović, već pregovara sa predstavnicima dvije crnogorske opštine o gradnji informaciono-tehnološkog grada, kakvog nema u ovom dijelu Evrope.

"Јordanci planiraju da u Crnu Goru dovedu internet gigante `Fejsbuk` i `Instagram`. Povoljnost koju im Crna Gora nudi jeste poreska stopa na profit koja iznosi devet odsto, a koja je znatno niža nego u inostranstvu. Projekat je odgođen na zahtjev investitora zbog pada cijena nafte na svjetskim berzama", naveo je Јovanović.

Direktor Agencije za promociju stranih investicija ističe i da će gradnjom autoputa biti otklonjena biznis barijera koju su prepoznali brojni strani investitori - slaba putna povezanost sjevera i juga Crne Gore.

On smatra da će, kada bude završen autooput, biti brojnih investitora koji će ulagati u fabrike na sjeveru Crne Gore.

Јovanović je najavio i da će MIPA uskoro objaviti podatke o biznis ambijentu koji kreiraju sve crnogorske opštine.