latinica  ћирилица
24/03/2015 |  14:18 | Autor: SRNA

CIK: Dostavljeni dopunjeni obrasci

Centralnoj izbornoj komisiji BiH danas su dopunjene obrasce dostavila petorica kandidata za ministre i zamjenike ministara u Savjetu ministara BiH kojima ranije nisu mogle biti izdate potvrde da ispunjavaju uslove za imenovanje.

"Obrasci su proslijeđeni nadležnoj službi koja treba da pripremi izvještaj", izjavila je Srni portparol CIK-a Maksida Pirić i najavila mogućnost da sutra bude održana sjednica CIK-a na kojoj će biti razmotren izvještaj.

Dopunjene obrasce dostavili su kandidati PDP-a za ministra inostranih poslova BiH Igor Crnadak, DF-a za zamjenika ministra odbrane Emir Suljagić, HDZ-a BiH za zamjenika ministra bezbjednosti Mijo Krešić, SDS-a za zamjenika ministra odbrane Boris Јerinić i SDA za zamjenika ministra finansija Mirsad Žuga.

Crnadak i Јerinić objasnili su da je riječ o tehničkim nedostacima poput adrese stanovanja i imovinskog stanja njihovih bližih srodnika.

CIK i Agencija za istrage i zaštitu BiH vrše provjeru kandidata za ministre i zamjenike ministara u Savjetu ministara BiH na osnovu popunjenih obrazaca i izdaju potvrdu da li ispunjavaju potrebne uslove za imenovanje, nakon čega Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrđuje njihovo imenovanje.