latinica  ћирилица
24/03/2015 |  15:09 | Autor: TANЈUG

Papa u Sarajevu 6. juna - na misu samo s pozivnicom

Posjeta pape Franje BiH planirana za 6. juni odvijaće se pod motom "Mir vama", uz stilizovani znak koji će objediniti krst, bijelu golubicu, kao simbol mira, i trougao koji simbolizuje granice BiH.
Papa Franjo - Foto: AP
Papa FranjoFoto: AP

Kako je u Sarajevu kazao nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, razlog za takav moto dao je sam Papa rekavši da njegov dolazak u Sarajevo treba da ohrabri proces izgradnje mira.

"Živimo u nesigurnim i neizvjesnim vremenima i za budućnost nam treba upravo takvo jedno ohrabrenje", kazao je vrhbosanski nadbiskup dodajući da se tom ohrabrenju posebno raduju katolici u BiH, jer pohod Svetog Oca doživljaju prvenstveno kao podršku baš njima.

Kardinal Puljić je rekao da još nije odlučeno gdje će biti služena centralna misa u Sarajevu, ali da je već otvorena mogućnost prijave dolaska vjernika preko crkvenih odbora.

"Niko neće moći ući u prostor održavanja svete mise bez ulaznice, odnosno registracije koja se vrši preko župa. Otvorena je mogućnost prijavljivanja putem maila, faksa, pisma ili telefona. To je veoma važno za župnike koji će dolaziti autobusima. Svako ko bude ulazio na taj prostor proći će bezbjednosne provjere i neće se moći unijeti ni kišobran. Nadam se da ćemo do tada nabaviti kabanice u slučaju kiše, no ako ne budemo izdržat ćemo taj jedan dan", rekao je Puljić.

Kardinal je nedavno bio u posjeti papi Franji u Vatikanu koji je izrazio radost zbog dolaska u BiH.

"To su mu bile prve riječi tokom moje posjete. Razgovor je bio srdačan i očinski. Iako je star, papa prati sve", rekao je Puljić.

Šef protkola Svete stolice u Sarajevo dolazi 8. aprila, kada će biti poznato više detalja o papinoj posjeti Sarajevu.