latinica  ћирилица
24/03/2015 |  15:49 | Autor: SRNA

Savanović: ŽRS nemaju novca za isplatu neizmirenih obaveza

Generalni direktor "Željeznica Republike Srpske" Dragan Savanović izjavio je danas u Banjaluci da ovo preduzeće nema sredstava za isplatu 20 miliona KM, koliko sa zakonskom zateznom kamatom iznose neizmirene obaveze prema radnicima po osnovu regresa i razlike u toplim obrocima.

Savanović je ponovio da je Vrhovni sud Republike Srpske prihvatio apelaciju po pojedinačnim tužbama radnika ŽRS protiv ovog preduzeća, kojima treba da bude isplaćeno više od 20 miliona KM.

"Više od 1.700 radnika tužilo je firmu zbog neisplaćenih regresa i razlike toplog obroka za 2012. godinu. Važno je što ŽRS svojim radnicima redovno isplaćuje plate, kao i topli obrok u posljednje tri godine", rekao je Savanović novinarima.

On je nakon sastanka sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Neđom Trninićem podsjetio da se ŽRS suočavaju sa velikim problemima.

"ŽRS su prije nego što sam preuzeo funkciju generalnog direktora poslovale sa gubicima. Ako neko smatra da je sadašnja uprava počinila neko krivično djelo neka podnese prijavu, ali sam ubijeđen da to nije učinila", kaže Savanović i dodaje da se ne osjeća odgovornim zbog teške situacije u ŽRS-u.

Savanović je izrazio nadu da će Vlada Republike Srpske pomoći u rješavanju problema ŽRS-a.

Podrška Uparvi ŽRS u prevazilaženju problema

Ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić podržao je Upravu ŽRS u prevazilaženju problema koji se odnosi na isplatu 20 miliona KM, koliko sa zakonskom zateznom kamatom iznose neizmirene obaveze prema radnicima.

Trninić je u Banjaluci razgovarao sa generalnim direktorom ŽRS-a o apelaciji koju je prihvatio Vrhovni sud Republike Srpske po pojedinačnim tužbama radnika protiv ovog preduzeća.

Savanović je zbog odluke Vrhovnog suda Srpske najavio podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH. On je informisao ministra da ovakva presuda Vrhovnog suda Republike Srpske predstavlja veliko finansijsko opterećenje za preduzeće i mogućnost njegove blokade, dodavši da bi ŽRS isplatile radnike po ovom osnovu i da ne bi dozvolila tužbe, ali da sredstava nema.