latinica  ћирилица
24/03/2015 |  15:51 | Autor: SRNA

Nacrt budžeta FBiH povučen iz parlamentarne procedure

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj telefonskoj sjednici donijela zaključak da, radi izrade novog teksta, povlači iz parlamentarne procedure Nacrt budžeta FBiH za 2015. godinu i Nacrt zakona o izvršavanju Budžeta FBiH za 2015. godinu, koji su federalnom Parlamentu upućeni 30. oktobra 2014. godine.

Iz Vlade FBiH saopšteno je da su povučeni i Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2015. godinu, Finansijski plan federalnog Fonda solidarnosti za 2015. godinu i Finansijski plan Stručne službe Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2015. godinu koji su 30. oktobra upućeni Parlamentu FBiH.

Iz parlamentarne procedure povučeni su i Finansijski plan Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2015. godinu i procjena plana za 2016. i 2017. godinu, upućeni 18. decembra.

U Vladi FBiH Srni je rečeno da bi na sutrašnjoj sjednici po hitnom postupku trebalo da bude utvrđen ovi prijedlog budžeta FBiH, koji će biti umanjen za iznos privremenog finansiranja za prva tri mjeseca ove godine.

Potpredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Saša Mitrović potvrdio je da će Predstavnički dom Parlamenta FBiH u ponedjeljak, 30. marta, po hitnom postupku razmatrati budžet FBiH za ovu godinu.

"Budžet FBiH mora biti usvojen do 31. marta, kada ističe odluka o privremenom finansiranju FBiH. Nećemo dozvoliti da FBiH ostane bez budžeta", napomenuo je Mitrović.