latinica  ћирилица
24/03/2015 |  16:09 | Autor: TANЈUG

Srbija neće gledati sa strane kako se pravi "velika Albanija"

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin rekao je da je očekivanje da Srbija mirno stoji sa strane, učestvuje u pregovorima i gleda kako se pravi "velika Albanija" preveliko očekivanje, koje ne može da se traži od države.
Aleksandar Vulin - Foto: TANЈUG
Aleksandar VulinFoto: TANЈUG

 
Vulin je povodom međudržavnog sporazuma o saradnji kosovske i albanske vlade u raznim oblastima, pod geslom "jedna zemlja, jedan narod, jedan san", koji su potpisali premijeri Isa Musafa i Edi Rama, rekao da bujanje šovinizma može da izazove ozbiljan strah na Balkanu, prenosi Tanjug.

Stvaranje "velike Albanije" plaši Srbe, ali bi trebalo da zabrine cijelu Evropu i svijet, ocijenio je Vulin.

"Samo zamislite da se parola 'jedan narod, jedna zemlja i jedan san' čula u Beogradu ili Banja Luci. Kako bi reagovala Evropska unija, Savjet bezbjednosti, cijeli svijet... Iskreno sam uplašen, zgrožen i tražim od Međunarodne zajednice da reaguje", istakao je ministar.

Dodao je da Međunarodna zajednica treba istim standardima kojima meri Srbe da ovaj put mjeri Albance i njihovu politiku na Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim riječima, vlada u kojoj nema Srba, održala je sastanak sa drugom vladom koja je rekla - zadovoljni smo, imamo jedan san, da na našem prostoru živi jedan narod u jednoj zemlji.

"Ako je jedan narod, onda nema Srba, Goranaca, Bošnjaka, Aškalija, Roma, Egipćana, onda nema nikog, osim jednog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji i jednog naroda koji živi u Albaniji. To u 21. veku jedna Evropa ne bi smjela da pomisli da je moguće. Nećemo ćutati i gledati sa strane kako se pravi velika Albanija", naglasio je Vulin.