latinica  ћирилица
24/03/2015 |  16:42 | Autor: Agencije

Rusija protiv antiraketnog sistema SAD u Јužnoj Koreji

Vlasti u Vašingtonu su ranije najavile da planiraju da postave antiraketni štit u Јužnoj Koreji kao odbrambenu mjeru od eventualne vojne provokacije.

Ruske vlasti su danas upozorile SAD da bi američki protivraketni sistem u Јužnoj Koreji mogao da ugrozi bezbjednost u regionu.

Vlasti u Vašingtonu su ranije najavile da planiraju da postave antiraketni štit u Јužnoj Koreji kao odbrambenu mjeru od eventualne vojne provokacije susjednog sjevera.

"Takva najava izaziva našu zabrinutost jer američki sistem antiraketne odbrane (u Јužnoj Koreji) može da ugrozi međunarodnu bezbjednost", saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Rusko ministarstvo navodi da bi u regionu u kojem je situacija "već složena po pitanju bezbjednosti", to bi moglo podstaći trku u naoružanju, što bi dodatno ugrozilo rješavanje nuklearnog pitanja na
korejskom poluostrvu.

Kina je takođe upozorila da bi raspoređivanje američkog protivraketnog sistema značilo "podrivanje mira i stabilnosti u regionu".

SAD i Јužna Koreja će 28. marta početi godišnje zajedničke vojne vježbe koje Sjeverna Koreja svake godine smatra "obukom" za invaziju na njenu teritoriju.