latinica  ћирилица
24/03/2015 |  17:17 | Autor: SRNA

Golić: Prioritet proizvodnja i distribucija energije

Potpredsjednica Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da proizvodnja i distribucija energije predstavlja prioritet za Vladu Republike Srpske, s obzirom da je osnovni cilj Ekonomske politike reindustrijalizacija i otvaranje novih radnih mjesta.
Radionica "Razvoj infrastrukture kvaliteta za održive energije u ekonomskim sektorima u BiH" - Foto: SRNA
Radionica "Razvoj infrastrukture kvaliteta za održive energije u ekonomskim sektorima u BiH"Foto: SRNA

Otvarajući radionicu u Banjaluci "Razvoj infrastrukture kvaliteta za održive energije u ekonomskim sektorima u BiH", Golićeva je upoznala učesnike radionice o koracima koje je Vlada Srpske preduzela za kreiranje konkurentnog tržišta za nove i inovativne energetske tehnologije.

Golićeva, koja je i ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske istakla je da ti koraci podrazumijevaju stvaranje zakonskih uslova za brže, jednostavnije i efikasnije registrovanje preduzeća, najnovijeg seta zakona koji donosi brojne poreske olakšice, do niza zakonskih rješenja iz oblasti korištenja obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine.

Ministarka je posebno istakla da su korištenje prirodnih resursa, proizvodnja i plasman energije i zaštita životne sredine, prema Ustavu Republike Srpske i Ustavu BiH u isključivoj nadležnosti entiteta i da je, u skladu s tim, donesen čitav niz zakona iz oblasti korišćenja obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.

"U Republici Srpskoj smo već kreirali politike za poboljšanje postojećih i uvođenje novih ekonomskih instrumenata kako bi se osigurala kontinuirana ekspanzija obnovljive energije u ukupnom energetskom miksu", istakla je Golićeva.

Ona je navela da su preduzete odgovarajuće mjere na otklanjanju barijera za energetsku efikasnost, a postoji spremnost i na dalje usaglašavanje sa evropskim direktivama kako bi dostigli što veći procenat učešća energije iz obnovljivih izvora.

"Studija koja je danas prezentovana dala je dosta informacija i poslužiće kao odličan putokaz za budući angažman, ali ono na čemu ja insistiram su konkretna ulaganja u ovoj oblasti koja će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta, povećanja životnog standarda, ulaganja u realizaciju prijedloga i ideja, uz poštovanje ustavnih nadležnosti Republike Srpske i Vlade kao istinskog partnera", zaključila je Golićeva.

Na radionici je dogovoreno da tokom maja ministar finansija Slovenije posjeti ministra Srebrenku Golić i da se tom prilikom potpiše Sporazum o saradnji između Instituta za metale i tehnologije Slovenije i Instituta za materijale i konstrukcije Republike Srpske.

Time bi bili stvoreni uslovi za realizaciju projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije i energetski efikasnih tehnologija, koji bi imali višestruki društveni i ekonomski uticaj na razvoj Republike Srpske i BiH, prije svega u omogućavanju veće zaposlenosti i proizvodnje, te povećanja konkurentnosti Srpske i BiH na globalnim tržištima u ovoj oblasti.

U organizaciji Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i pod pokroviteljstvom Organizacije UN za industrijski razvoj /UNIDO/ održana je radionica "Razvoj infrastrukture kvaliteta za održive energije u ekonomskim sektorima u BiH".

Radionici su prisustvovali predstavnik Ministarstva za privredu i tehnologiju Slovenije Јanez Rogelj, predstavnik Instituta za metale i tehnologije iz Ljubljane Јanez Šetina, te predstavnici UNIDO, UNDP-a, institucija i realnog sektora Republike Srpske i BiH.