latinica  ћирилица
24/03/2015 |  18:11 | Autor: SRNA

Ljajić: Riješen nesporazum u vezi s izvozom jabuka u Rusiju

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da je problem navodnog reeksporta jabuka na rusko tržište riješen i da se ubuduće neće ponavljati, jer je sačinjena bolja komunikacija sa partnerima u Rusiji.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

Ljajić je naglasio da ne postoji nikakva opasnost da trgovinski sporazum Srbije sa Rusijom bude ugrožen, niti prijetnja ruske strane da bi moglo biti zabrane izvoza srpskih poljoprivrednih proizvoda na to tržište.

Potvrdio je da su on i ministar poljoprivrede Srbije Snežana Bogosavljević Bošković ambasadoru Ruske Federacije Aleksandru Čepurinu predali kompletnu dokumentaciju sa podacima o svim proizvodima koji Srbija izvozi na rusko tržište, u zemlje EU i treće zemlje.

On je naglasio da je taj dokument još u januaru proslijeđen Rusiji, ali da nije stigao na pravu adresu, što bi mogao biti jedan od dva razloga za posljednji nesporazum.

Tokom proteklih dana mediji su plasirali informaciju da je Ruski zavod za nadzor uvoza poljoprivrednih proizvoda najavio da će zbog nekorektnosti srpske strane u izvozu jabuka i saznanja da dio jabuka nije proizvoden u Srbiji zabraniti uvoz svih biljnih vrsta sa područja.