latinica  ћирилица
24/03/2015 |  18:40 | Autor: TANЈUG

Sjećanje na žrtve NATO bombardovanja

Komemorativnim skupovima i polaganjem cvijeća na spomenike danas se širom Srbije obilježava 16 godina od početka NATO agresije na Srbiju, tada SRЈ, 24. marta 1999. godine.
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić položio vijenac - Foto: TANЈUG
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić položio vijenacFoto: TANЈUG

Komemorativnim skupovima i polaganjem cvijeća na spomenike danas se širom Srbije obilježava 16 godina od početka NATO agresije na Srbiju, a predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da je Srbija braneći sebe, branila međunarodno pravo.

Nikolić je položio vijenac na Spomenik žrtvama NATO bombardovanja prije 16 godina u Aleksincu i poručio da "uvijek opraštamo, ali da nikad ne smijemo da zaboravimo i da je Srbija braneći sebe branila pravo i pravdu, međunarodne zakone i institucije".

Predsjednik Srbije je precizirao da je Aleksinac bombardovan u više navrata, čak šest puta bio kolateralna greška, a 5. aprila, pogođen je centar grada, kada je ubjeno 11 i ranjeno 50 građana, među njima cijela porodica Milić.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović odao je poštu poginulim pripadnicima MUP-a tokom bombardovanja 1999. godine, porukom da njihova hrabrost i žrtva ne smiju nikada biti zaboravljeni.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali položio je vijenac na spomen obilježje poginulim vojnicima Gardijske brigade Vojske Srbije i pacijentima KBC Dragiša Mišović koji su stradali bombardovanju. Vijence su položili i predstavnici Gardijske brigade, KBC Dragiša Mišović, kao i porodice poginulih gardista i pacijenata.

Položeni su i vijenci na spomenik ubijenim radnicima RTS, a ovom prilikom je naglašeno da je to bilo ubistvo 16 radnika, koji su samo radili svoj posao, dok je taj događaj ušao u istoriju kao simbol kako je NATO bombardovao Srbiju.

Na brdu Straževica, kraj Rakovice, odata je počast dvojici pripadnika Vojske Јugoslavije koji su poginuli tokom NATO agresije. Uz članove porodice i prijatelje vijence na spomen obilježje "Glasnik sa Straževice" položili su ministri spoljnih i unutrašnjih poslova Ivica Dačić i Nebojša Stefanović, kao i predstavnici vojske i policije i gradskih vlasti.

Polaganjem vijenaca na spomen obilježja na Univerzitetskom trgu u Nišu odata je pošta žrtvama bombardovanja NATO u kojem je poginulo 56 Nišlija, a više od 200 je ranjeno. Predsjednik Skupštine grada Mile Ilić rekao je da Niš treba da čuva sjećanje na žrtve NATO bombradovanja i da brine o porodicama stradalih. Niš je gađan iz vazduha 40 puta, srušeno je oko 120 objekata, a preko 3.400 stambenih, poslovnih i vojnih objekata je oštećeno.

Kraljevčani su uz parastos borcima poginulim u ratovima od 1991. do 1999. godine, na Spomen-obilježju u centru Kraljeva, obilježili 16. godišnjicu NATO bombardovanja Srbije. Članovi porodica, prijatelji, predstavnici Grada Kraljeva, Vojske Srbije, policije i boračkih udruženja, položili su vijence kraj spomen ploče sa 86 imena poginulih Kraljevčana, od kojih 77 na Kosovu i Metohiji.

Godišnjica NATO agresije obilježava se i u kasarni "Јovan Kursula" u naselju Јarčujak polaganjem vijenaca na spomen-obilježje herojima 252. oklopne brigade, kao i u kasarni u Ribnici gdje se u spomen-sobi Druge brigade Kopnene vojske čuva sećanje na poginule pripadnike Vojske srbije. Tokom NATO bombardovanja Kraljevo je na meti vazdušnih napada bilo čak 54 dana u kojima je teže ili lakše ranjeno 37 civila, a uništeno je ili oštećeno 1.750 vojnih i civilnih objekata.

Komemorativnim skupom svih jedinica novosadskog garnizona Vojske Srbije, predstavnika pokrajine, Grada Novog Sada, organizacija i institucija kao članova porodica poginulih vojnika, u kasarni "Јugovićevo" obilježena je godišnjica bombardovanja. Odata je počast petorici vojnika koiji su poginuli u bombardovanju.