latinica  ћирилица
24/03/2015 |  18:46 | Autor: RTRS

Struja u Srpskoj poskupljuje 12 odsto

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske donijela je na današnjoj sjednici odluku da će pokrenuti tarifni postupak za promjenu cijene električne energije.

Јelene Prtilo, potparol Regulatorne komisije RS kaže da je primljeno 18 zahtjeva od 10 zavisnih preduzeća iz sastava Elektroprivrede RS, a javne rasprave trajaće od 2. do 14. aprila, s obzirom na proceduru ne bi trebalo da bude promjene cijene električne energije do kraja maja.

"Sva preduzeća su dostavila različite zahjeve za povećanja, a Regulatorna komisija će donijeti konačnu odluku o postotku povećanja. Preliminarna analiza dostavljenih zahtjeva za javno snabdjevanje pokazuje da prosječno povećanje za kupce koji imaju mogućnost da se snabdijevaju kod javnog snabdjevača, a to su mali kupci i iz kategorije domaćinstva iznosi 10,65 odsto, odnosno za domaćinstva 9,1 posto pri čemu nije uzeto u obzir ukidanje unakrsnih subvencija između kategorija potrošnje domaćinstva i druge i treće tarifne grupe ostale potrošnje - navela je Prtilo.

Kada je riječ o ostalim kupcima, za koje tarifne stavove ne utvrđuje Regulatorna komisija, predloženo povećanje je 19 odsto. Koliko će struja poskupjeti, biće poznato nakon završenih javnih rasprava, koje su zakazane za prvu polovinu aprila.

"Dakle, preliminarna analiza pokazuje da bi za sve kupce prosječno povećanje, iznosilo otprilike dvanaest odsto", kaže Јelena Prtilo, portparolka Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.