latinica  ћирилица
24/03/2015 |  18:52 | Autor: SRNA

Štajnmajer: Podgorica najdalje napredovala na evropskom putu

Crna Gora je zemlja koja je najdalje u regionu napredovala na putu ka EU, što potvrđuje i činjenica skorijeg otvaranja još dva poglavlja u pristupnim pregovorima, ocjena je saveznog ministra inostranih poslova Njemačke Frank-Valtera Štajnmajera.
Frank-Valter Štajnmajer i Igor Lukšić - Foto: SRNA
Frank-Valter Štajnmajer i Igor LukšićFoto: SRNA

Ministar spoljnih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić i Štajnmajer danas su u Berlinu ocijenili da je politička saradnja dvije zemlje sve intenzivnija i sadržajnija.

Štajnmajer je ponovio da fokus ostaje na ključnim poglavljima 23 i 24, te izrazio uvjerenje da će u narednom periodu akcenat biti na konkretnoj implementaciji, što je u interesu i Crne Gore.

"Na fonu evroatlantskih integracija, Štajnmajer je istakao podršku Njemačke kada je članstvo u NATO u pitanju, pohvaljujući dosadašnje napore na tom planu", saopšteno je iz Vlade u Podgorici.

Pored razmjene stavova o procesu integracija u EU i NATO, Lukšić je upoznao sagovornika i o crnogorskim gledanjem na pojedina pitanja kao što je Sutorina, odnosno dinamika rješavanja pitanja Prevlake.

Lukšić je razgovarao i sa Kristofom Hojzgenom, savjetnikom kancelara Angele Merkel za spoljnu i bezbjednosnu politiku.