latinica  ћирилица
24/03/2015 |  20:17 | Autor: TANЈUG

Sjećanje na NATO agresiju i u Beču

U organizaciji Austrijsko-srpskog pokreta solidarnosti večeras je, u centru Beča je, pod motom "Ne zaboravi zločin bez kazne", obilježena 16. godišnjica početka NATO agresije.
Sjećanje na NATO agresiju u Beču - Foto: Screenshot
Sjećanje na NATO agresiju u BečuFoto: Screenshot

"Mi ne zaboravljamo 627 godina od Miloša Obilića i Otomanske imperije, 101 godinu od Gavrila Principa i Austro-ugarske monarhije, 74 godina od Hitlerove fašističke imperije i 16 godina neokolonijalne NATO imperije. U amanet našim potomcima ostavljamo Kosovski zavjet, da kad dođe trenutak budu spremni kao što su bili naši pradjedovi 1389, 1804. i 1914. Svaka imperija će kad tad pasti", poručuju organizatori.

Oni naglašavaju da se nikada ne smije zaboraviti kada je Srbija bila "meta", kada su ubijana djeca, uništavane kuće, pucano na bolnice, kada je Dunav tekao preko mostova, kada je nasilje bilo snažnije od pravde i kada je laž pobijedila istinu.

"Recimo 'ne' otimanju srpske teritorije, otuđivanju srpskih svetinja, prekrajanju istorije, politici duplih standarda, kršenju međunarodnog prava, i zločinu bez kazne", naveli su oni.

Skup sjećanja počeo je minutom ćutanja za žrtve NATO bombardovanja bivše SR Јugoslavije.
Brojni prolaznici, u najprometnijoj bečkoj ulici, dobijali su letke sa informacijama o žrtvama i štetama koje je napravila zapadna vojna alijansa.

Takođe su prikazani i filmovi sa govorima bivših njemačkih zvaničnika koji su osiđivali ovaj zločin, ali i učesnika protesta koji se u Beču održavaju svake godine.

Inače u Beču su građani, podržano od strane brojnih Austrijanaca, tokom NATO bombardovanja svakodnevno, 78 dana, održali proteste u centru grada.