latinica  ћирилица
24/03/2015 |  20:44 | Autor: Agencije

Sarajevo- Ulice pune nelegalnog oružja

Posljednjih pet dana u Sarajevu je evidentirano pet vatrenih obračuna u kojima je ranjeno pet osoba.

Zabilježena su i druga krivična djela, kao i nekoliko slučajeva ranjavanja u pucnjavi. U subotu je fizički napadnut i povrijeđen Eli Tauber, a osumnjičeni za ovaj napad Ahmed Fočak je uhapšen. Policija je intervenisala i uhapsila četiri osobe, te više osumnjičenih privela, a još traga za trojicom osumnjičenih, rekao je Irfan Nefić, portparol MUP-a Kantona Sarajevo.

Nefić je na današnjoj konferenciji održanoj povodom pucnjava u Sarajevu istakao kako je u najvećem broju slučajeva oružje koje je upotrebljeno zapravo nelegalno.

"Više od 99 odsto upotrebljenog naoružanja je nelegalno", istakao je on.

Prema njegovim riječima, MUP KS je u 2014. godini oduzeo 70 pištolja, 340 pušaka, 180 komada noževa, mačeva, mačeta, sablji bajoneta, 18 ručnih bombi, 10 boksera, 3.000 komada municije i veliku količinu pirotehničkih sredstava. Za ove slučajeve nelegalnog držanja oružja podneseno je 89 prijava, naveo je portparol, ali nije mogao da precizira koliko osoba je zbog toga kažnjeno.

Na pitanje novinara da li je bezbjednosna situacija u Sarajevu gora u odnosu na prethodni period, Nefić je naveo da se na taj problem ne može gledati izolovano.

"Ne možemo izolovano gledati Sarajevo, pa čak ni BiH od dešavanja u globalnom smislu. Prema našim podacima, imamo manje krivičnih djela u 2014. godini nego u 2013, ali ovakvi događaji osjećaj bezbjednosti građana pomjeraju u negativnom smislu. Ovo je pitanje ne može riješiti samo MUP KS, već i drugi organi koji kreiraju bezbjednosnu situaciju u jednoj društvenoj zajednici", istakao je Nefić.