latinica  ћирилица
25/03/2015 |  07:56 | Autor: Agencije

Blater kritikovao bojkot Mundijala 2018. i 2022.

Predsjednik Svjetske fudbalske federacije Sep Blater kritikovao je političare koji pozivaju da se bojkotuju svjetska prvenstva 2018. u Rusiji i 2022. u Kataru.

"Fudbal treba da bude ujedinjen, sport treba da bude ujedinjen kad je u pitanju bojkot, a bojkot nikada nije dao nikakve rezultate", rekao je Blater na kongresu Uefe u Beču.

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko pozvao je prošle nedjelje na bojkot Svjetskog prvenstva u Rusiji, a drugi političari su ranije dovodili u pitanje takmičenje u Kataru, zbog navoda o korupciji i loših uslova rada.

Blater je loše dočekan na posljednjem sastanku s predstavnicima Uefe, pred početak Svjetskog prvenstva u Brazilu prošle godine, ali sada je dobio aplauz delegata sve 54 zemlje članice.

Blater nijednom rječju nije spomenuo predsjedničke izbore u Fifi u maju, na kojima će tražiti svoj četvrti mandat.

On je odbio poziv da uz svoje rivale održi izborni govor, kao i njegovi rivali, potpredsjednik princ Ali bin al-Husein iz Јordana, portugalski velikan Luis Figo i predsjednik FS Holandije Majkl van Prag.

Blater je u utorak pohvalio predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasa Baha i predsjednika FS Njemačke Volfganga Nirsbaha zato što su javno odbacili sve pozive na bojkot svjetskih prvenstava.

"Autonomija sporta mora biti garantovana. Fudbal ne treba da okreće glavu od političkih tenzija, ali treba da traži rešenja. Treba da uradimo nešto za mir. Možda možemo da pomognemo, bar u nekim konfliktnim situacijama", rekao je Blater.

Predsjednik Fife rekao je da je fudbal "simbol jedinstva".

"Fudbal je pokorio svijet i on je pravo blago različitosti. Fudbal ne samo da donosi pozitivne emocije već ima i snagu da pomogne u rješavanju konflikata i gradjenju mostova između istoka i zapada", rekao je Blater.

On je pozvao na dalju borbu protiv "zala u fudbalu", kao što su doping i namještanje utakmica.

"Moramo da imamo volju da se borimo protiv toga", rekao je Blater i pozvao Uefu da preuzme vodeću ulogu u tom procesu.