latinica  ћирилица
25/03/2015 |  08:27 | Autor: TANЈUG

Nastavljena operacija pretrage terena poslije pada aviona (VIDEO)

Operacija pretrage terena poslije pada putničkog aviona "DŽerman vingsa", dan ranije u južnim Francuskim alpima nastavljena je jutros, javio je Bi-Bi-Si.
Spasioci u blizini mjesta gdje je pao njemački avion - Foto: AFP
Spasioci u blizini mjesta gdje je pao njemački avionFoto: AFP

Po oblačnom vremenu i temperaturi nešto iznad nule, helikopteri nadlijeću široko područje na kojem su ostaci Erbasovog aviona koji je bio na letu iz Barselone za Dizeldorf, dodaje AP. Zvaničnici upozoravaju da bi operacija mogla da potraje danima u udaljenoj planinskoj provaliji između Dinja i Barseloneta.

Lideri Njemačke, Francuske i Španije posjetiće danas mjesto nesreće.

Crna kutija pronađena je na mjestu nesreće koja će otkriti šta se dešavalo u avionu poslije gubitka radio-kontakta sa kontrolom leta Francuske. AFP navodi da je pronađena oštećena crna kutija koja snima razgovor u kokpitu i da je poslata u Pariz.

Avion Erbas A320 na letu 4U 9525 njemačke kompanije "DŽerman vings" - budžetske podružnice "Lufthanze" srušio se manje od sat vremena od predviđenog slijetanja u Diseldorf, nakon što je neočekivano krenuo u brzo spuštanje. Od 144 putnika i šest članova posade, nije bilo preživjelih.

Ministar Kaznev isključio mogućnost terorističkog napada

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev izjavio je da istražitelji razmatraju sve mogućnosti o uzrocima avionske nesreće u južnom dijelu francuskih Alpi, ali je odbacio mogućnost terorističkog napada.

- Ostaci aviona  prostiru se na jedan ipo hektar, što ukazuje da avion očigledno nije eksplodirao u vazduhu. Teorija o terorističkom napadu nije teorija na koju smo se usredsredili, rekao je Kaznev za francuski radio RTL.

Ipak, ministar je oprezno dodao da "sve teorije moraju biti pažljivo ispitane sve dok ne bude rezultata istrage", prenijela je agencija AFP.

Ministar je naveo da je crna kutija, koja snima razgovor u kokpitu i tehničke parametre, pronađena na 2.000 metara nadmorske visine, da je teško oštećena, ali da istraga mora početi danas.

Francuski državni sekretar za saobraćaj Alen Vidali potvrdio je da je počeo rad na reprodukovanju vitalnih podatka iz kokpita. Vidali je za francsuki Radio Evropa 1 izjavio da su istražitelji početni naglasak  na crnoj kutiji stavili na ljudske glasove, razgovor, zvukove iz kokpita i dodao da nijedan uzrok nije potpuno isključen, ali "s onim što je već poznato, hipoteza uljeza ili napada je malo vjerovatna", dodaje AP.

Nastradali državljani 14 zemalja

Među žrtvama pada njemačkog putničkog aviona na Alpima najviše je Nijemaca i Španaca, ali su među njima i po jedan državljanin SAD i Meksika te građani Velike Britanije, Argentine, Australije, Belgije, Kolumbije, Danske, Izraela, Јapana, Meksika i Holandije, saopštila je danas francuska vlada.

Konačna lista imena 150 putnika i članova posade aviona kompanije "DŽermanvings" još nije objavljena, ali je poznato da je najviše nastradalih iz Njemačke i Španije, rekao je novinarima premijer Manuel Vals.

Ovu informaciju potvrdio je i francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus.