latinica  ћирилица
25/03/2015 |  08:33 | Autor: TANЈUG

Kolomojski nije više na čelu Dnjepropetrovske oblasti

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko prihvatio je ostavku biznismena Igora Kolomojskog na funkciju čelnika Dnjepropetrovske oblasne administracije, javile su ukrajinske agencije.

Ukrinform navodi da je odgovarajući ukaz Porošenko potpisao na susretu sa Kolomojskim."Treba da osiguramo mir, stabilnost i spokoj. Dnjepropetrovsk treba da ostane bastion Ukrajine na istoku", rekao je Porošenko. Na mЈesto Kolomojskog, ukrajinski predsednik imenovao je Valentina Rezničenka, navodi UNN.

Ta agencija, podseća na izjavu poslanika "Bloka Petra Porošenka" (BPP) Sergeja Leščenka od 22. marta da se Kolomojski zabarakadirao u prostorijama Ukrnafte, što je po njemu reakcija ukrajinskog oligarha na usvajanje zakona o akcionarskim društvima.

Najveća ukrajinska naftna kompanija "Ukrnafta" zaslužna je za proizvodnju 86 odsto nafte, 28 odsto kondenzata gasa i 16 odsto gasa u Ukrajini. Kompanija "Naftogas" ima većinski udio, 42 odsto je u vlasništvu oligarha Igora Kolomojskog, a osam odsto drže kompanije registrovane na Kipru.

Neki ruski mediji objavili su prekjuče da se u zgradi "Ukrnafte" zabarikadirao ukrajinski tajkun, guverner dnjepropetrovskog regiona Igor Kolomojski, zajedno sa grupom ljudi. Leščenko je povodom ove vesti ocijenio da je riječ o reakciji Kolomojskog na donošenje Zakona o akcionarskim društvima kojim je smanjen kvorum za upravljanje. Vlada Ukrajine posjeduje 50 odsto plus jednu akciju u "Ukrnafti", ali joj je sada, prvi put u posljednjih 12 godina, omogućeno da upravlja kompanijom, naveo je "Sputnjik".

Kompanija Kolomojskog "Privat" posjeduje 42 odsto akcija Ukrnafte. Prije izglasavanja zakona u Vrhovnoj radi, akcionari "Privata" mogli su da blokiraju održavanje skupštine akcionara, što je, zahvaljujući komplikovanoj proceduri, otežavalo raspodjelu dobiti u državnoj kompaniji i plaćanje dividende akcionarima.

Odnosi između Porošenka i Kolomojskog su naglo pogoršani kad je nadzorni odbor kompanije za transport nafte "Ukrtransnafta" odbio da imenuje Aleksandra Lazorka, štićenika Kolomojskog, za predsjednika Upravnog odbora. Kolomojski je u petak, u pratnji naoružanih čuvara, stigao u sjedište "Ukrtransnafte" da bi odbranio svog štićenika. Kolomojski je nazvao njegovo otpuštanje korporativnom racijom, a zatim napustio zgradu da bi se sastao sa novinarima na koje je vikao, vrijeđao ih i psovao, navode ruski mediji.

Ukrajinski parlament zbog toga je zahtijevao njegovu ostavku, a predsjednik Ukrajine u subotu ga je ukorio zbog "kršenja profesionalne etike". U Rusiji je, kako navodi TAS S, za Kolomojskim juna prošle godine raspisana međunarodna potjernica zbog optužbi za organizovanje ubistava, primjene zabranjenih sredstava i metoda vođenja rata i otmice, a neka njegova imovina u Rusiji su zaplijenjena.