latinica  ћирилица
25/03/2015 |  08:51 | Autor: TANЈUG

Sedam vojnika poginulo u napadu bombaša-samoubica u Bengaziju

Najmanje sedam libijskih vojnika poginulo je kada su dva automobila napunjena eksplozivom, udarila u kontrolni punkt u Bengaziju na istoku zemlje, saopštila je libijska vojska.

Bi-Bi-Si prenosi da ima i mnogo ranjenih.

Odgovornost su, prema pisanju libijskih medija, preuzeli ekstremisti "Islamske države", navodi britanska mreža, dok Rojters prenosi izjavu komandira specijalnih snaga Vanisa Bukhamde da su za napad odgovorni ekstremisti grupe "Ansar al-Šarija".

U Bengaziju se borbe vode između vojske međunarodno priznate vlade i islamista, koji kontrolišu glavni grad Tripoli.

Oslobođena dva državljanina Bangladeša

Dva državljanina Bangladeša koji su bili u grupi zarobljenih stranih radnika u Libiji puštena su na slobodu, nakon što su ih više od dvije sedmice u zatočeništvu držali pripadnici Islamske države, saopštilo je libijsko Ministarstvo inostranih poslova.

Helal Udin i Muhamed Anovar Hosain pušteni su sinoć, nakon čega su prenoćili u bolinici u Sirtu, oko 700 kilometara od Tripolija, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Oni su bili među 10 stranih radnika koji su nestali poslije napada na naftno polje Al - Ghani južno od grada od Sirta, 7. marta, naveli su zvaničnici, prenijela je agencija Rojters.

Stranci su sve više meta otmica u Libiji, gdje se dvije rivalske vlade bore za kontrolu, a broj islamiskih ekstremista  povećan je u tom haosu poslije svrgavanja i ubistva dugogodišnjeg lidera Moamera Gadafija, prije četiri godine.