latinica  ћирилица
25/03/2015 |  09:22 | Autor: SRNA

Košarac: SM na čelu sa Zvizdićem biće nelegalan

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac upozorio je da će SNSD bilo kakvu buduću aktivnost ovog doma u vezi sa potvrđivanjem ministara i zamjenika koje bi predložio Denis Zvizdić smatrati apsolutno nelegalnim i protivzakonitim činom, jer je još 19. marta istekao zakonski rok od 35 dana za imenovanje i potvrđivanje novog Savjeta ministara BiH.

- U članu 10 i članu 11a Zakona o Savjetu ministara BiH jasno je utvrđen rok od 35 dana za potvrđivanje novih ministara i zamjenika, koji se, što takođe jasno piše, imenuju i potvrđuju saglasno odredbama tog zakona. Taj rok je prošao i Predsjedništvo BiH treba da imenuje novog predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, rekao je Košarac.

Ukoliko se to ne dogodi, istakao je Košarac, SNSD će novi Savjet ministara na čelu sa Denisom Zvizdićem smatrati nelegalnom institucijom.

- Smatraćemo nelegalnim i sve odluke koje bi donijela ta institucija i tražićemo njihovo sudsko poništavanje, poručio je Košarac.

On je upozorio da će poslanici i delegati SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH iskoristiti sva legalna i demokratska sredstva kako bi obezbijedili poštivanje zakonskih odredbi u vezi sa imenovanjem novog Savjeta ministara.

- Uvjereni smo da su zakonske norme prekršene i u slučaju utvrđivanja sukoba interesa za predložene ministre i zamjenike. Centralna izborna komisija izašla je iz okvira svojih nadležnosti i prekoračila ovlaštenja, jer je, suprotno važećim zakonskim odredbama, izdavala potvrde kandidatima za ministre i zamjenike, iako je to ovlaštenje još 2013. godine dato Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa, rekao je Košarac.

Ta komisija još nije imenovana, naveo je Košarac, zbog čega su, samoinicijativnim djelovanjem Centralne izborne komisije, drastično prekršene procedure konstituisanja Savjeta ministara BiH.

- I po ovom osnovu smatramo da je Savjet ministara kojim bi predsjedavao Zvizdić nezakonito konstituisan, rekao je Košarac Srni.

On je izrazio zaprepaštenje zbog činjenice da niko u Sarajevu, uključujući i međunarodne zvaničnike i OHR, nije reagovao na ovako očigledna i gruba kršenja zakona u proceduri imenovanja novog Savjeta ministara.

- Izgleda da u Sarajevu zakoni važe ili ne važe samo onda kada to odgovara Bakiru Izetbegoviću i Željku Komšiću. Uvjereni smo da i pravosudne institucije u Sarajevu, prije svega Tužilaštvo BiH, funkcionišu ili ne funkcionišu samo onda kada to odgovara Izetbegoviću i Komšiću, istakao je Košarac.

On je naglasio da i međunarodne institucije i Valentin Incko reaguju ili ćute onda kada to odgovara sarajevskoj političkoj čaršiji.

- Takvo stanje je neprihvatljivo i nepodnošljivo i mi iz SNSD-a, za razliku od SDS-a, PDP-a i NDP-a, nećemo ćutati i puštati da Izetbegović i Komšić rade šta hoće, gazeći zakone i vrijeđajući inteligenciju svakom normalnom čovjeku u ovoj zemlji, poručio je Košarac.

On je upozorio da aktuelna većina u Parlamentu BiH, u silnoj želji da se dokopa fotelja i funkcija, pravi katastrofalne greške koje mogu imati teške posljedice po funcionisanje zajedničkih institucija.

- Neće biti moguće uspostaviti bilo kakvu saradnju sa nelegalno imenovanim Savjetom ministara, baš kao što nije moguće prisustvovati sjednicama Predstavničkog doma u čijem Kolegijumu sjedi Šefik DŽaferović. SNSD nema namjeru da takvim institucijama daje legitimitet, niti da u njima bude ono što u demokratskim, uređenim i normalnim zemljama zovu konstruktivnom opozicijom, zaključio je Košarac.