latinica  ћирилица
25/03/2015 |  09:27 | Autor: SRNA

Ustavni sud BiH o grbovima i simbolima opština u FBiH

Ustavni sud BiH razmatraće sutra i u petak, 27. marta, zahtjev poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti 12 akata koji označavaju grbove i simbole pojedinih opština u Federaciji BiH.

- Zahtjev se odnosi na ocjenu ustavnosti više odluka, među kojima su amandmani na Ustav Posavskog kantona i statuti opština u FBiH u pogledu simbola koji su njima utvrđeni, uz navode podnosioca zahtjeva da grbovi, zastave i slični simboli ne odražavaju sve konstitutivne narode u ovim gradovima i opštinama u FBiH, rekao je registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti poslanici Republike Srpske uputili su Ustavnom sudu BiH u novembru 2013. godine, a njime se traži da budu ocijenjene odluke o grbovima opština Bosanska Krupa, Cazin, Ključ, Velika Kladuša, Čelić, Breza, Visoko, Zenica, Posušje, Vogošća, Kupres i Posavskog kantona.

Tadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić rekao da je to prvi paket, pošto je većina obilježja lokalnih zajednica u FBiH problematična.

On je naglasio da se u tim obilježjima lokalnih zajednica nalaze vjerska ili jednonacionalna obilježja, poput polumjeseca, šahovnice, obrisa džamija u kojima se ne mogu prepoznati svi građani i narodi u BiH.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti grbova opština i kantona u FBiH uslijedio je nakon što je Ustavni sud Republike Srpske odlučio da grbovi Banjaluke i Nevesinja nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske, odnosno Zakonom o lokalnoj samoupravi, jer sadrže elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo srpskog naroda.

Na dnevnom redu sjednice Ustavnog suda BiH nalazi se i zahtjev bivšeg hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića za ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba Ustava FBiH, Ustava Republike Srpske i Izbornog zakona BiH.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti odnosi se na odredbe Ustava Republike Srpske koje se tiču izbora predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, odredbe Ustava FBiH koje se tiču izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH, te odredbe Izbornog zakona BiH o izboru predsjednika i potpredsjednika u FBiH i Republici Srpskoj.

Zahtjev je podnesen zbog neusklađenosti odredbi entitetskih ustava s odredbama Ustava BiH, koje se odnose na ljudska prava i osnovne slobode, međunarodne standarde i nediskriminaciju.

- Podnosilac zahtjeva smatra da su te odredbe neustavne s obzirom da te funkcije nisu dostupne kandidatima koji ne pripadaju jednom od konstitutivnih naroda, pojasnio je Mijan.

Na dnevnom redu je i zahtjev Komšića, koji je u vrijeme podnošenja bio hrvatski član Predsjedništva BiH, za ocjenu ustavnosti Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, kao i Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju Republike Srpske, Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju svih deset kantona u FBiH.

- Podnosilac zahtjeva smatra da oni nisu u skladu sa Ustavom BiH s obzirom da nije obezbijeđeno obrazovanje u pogledu nacionalne grupe predmeta za pripadnike svih konstitutivnih naroda, rekao je Mijan.

Ustavni sud BiH trebalo bi da raspravlja o zahtjevima Komšića za ocjenu ustavnosti pojedinih članova Zakona o konkurenciji, te Zakona o sistemu državne pomoći u BiH.

Predviđeno je razmatranje zahtjeva Suda BiH za ocjenu kompatibilnosti Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH sa pojedinim odredbama Ustava BiH, a u vezi sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

- O zahtjevu /bošnjačkog/ člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske se neće donositi odluka, već će se samo utvrditi neki detalji u vezi sa javnom raspravom koju bi trebalo prethodno odžati po tom predmetu, rekao je Mijan.

Izetbegović je u januaru 2013. godine podnio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske, kojim se kao zvanični praznik Dan Republike utvrđuje 9. januar.

 Smatram da svako propisivanje praznika entiteta koji simbolizuju samo jedan ili samo dva od tri konstitutivna naroda u BiH, predstavljaju mjere koje su sračunate na razlikovanje, isključivanje, ograničavanje ili davanje prvenstva, zasnovano na nacionalnom ili etničkom porijeklu..., naveo je Izetbegović u svom zahtjevu.

Na dnevnom redu sjednice Ustavnog suda BiH nalazi se i godišnji izvještaj o izvršenju rashoda budžeta za 2014. godinu, te izvještaj o radu Ustavnog suda BiH za prošlu godinu.