latinica  ћирилица
25/03/2015 |  10:48 | Autor: SRNA

SNSD i DNS i dalje protiv DŽaferovića

Poslanici SNSD-a i DNS-a napustili su i današnju sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nakon što ni ovaj put nije podržan njihov zahtjev da u dnevni red bude uvršten prijedlog za razrješenje dužnosti predsjedavajućeg ovog doma Šefika DŽaferovića.
Poslanici SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH - Foto: SRNA
Poslanici SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiHFoto: SRNA

Šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac podsjetio je da ovaj klub sedmi put predlaže ovu tačku dnevnog reda, ali da trenutna poslanička većina nije dozvolila da ona bude na dnevnom redu.

Naglasio je da je javnost BiH, a naročito u Republici Srpskoj, veoma zainteresovana za ovo pitanje.

- O tome svjedoči otvoreno pismo o slučaju `DŽaferović` koje su uputili Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, `Veterani Srpske`, Savez organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida Republike Srpske, Savez logoraša, Udruženje žena žrtava rata Srpske i više desetina lokalnih udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, naveo je Košarac.

Prema njegovim riječima, uvrštavanje u dnevni red odluke o DŽaferovićevom razrješenju, neophodno je zbog ozbiljnih optužbi koje proizlaze iz obimne dokumentacije koju je Tužilaštvu BiH dostavio donedavni potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo.

- Iz dostavljene dokumentacije proizlazi ozbiljno izražena sumnja da DŽaferović tokom rata nije spriječio niti procesuirao ratne zločine nad Srbima u BiH, konstatovao je Košarac.

Dodao je da, imajući u vidu sve to, članovi Kluba SNSD-a smatraju da DŽaferović više ne može predstavljati Predstavnički dom, odnosno biti predsjedavajući tog doma niti član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

- Klub poslanika SNSD-a istrajavaće u svojim zahtjevima i demokratskom pravu da ne prisustvujemo sjednicama kojima DŽaferović predsjedava i učestvuje u radu Kolegijuma. Nastavićemo da insistiramo na odgovornosti DŽaferovića duboko ubijeđeni da predstavljamo interes onih koji su nas izabrali i svih građana Republike Srpske, poručio je Košarac.

NOVAKOVIĆU NEPRIHVATLjIVE IZMЈENE ZAKONA O SPORTU

Poslanik NDP-a Momčilo Novaković ocijenio je neprihvatljivim principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio Denis Bećirović iz SDP BiH.

Novaković je precizirao da nije spreman da podrži brisanje principa dobrovoljnosti za uključivanje u Sportski savez BiH. U slučaju da predloženi zakon prođe u drugu fazu, Novaković je najavio ulaganje amandmana.

I poslanik BPS-a Zaim Backović nije saglasan sa sadržajem predloženog zakona, ocjenjujući da Zakon o sportu u BiH nije jedini zakon koji uređuje ovu oblast.

Obrazlažući predloženi zakon, Bećirović je podsjetio da BiH ima usvojen zakon o sportu i da su u njemu uočeni nedostaci. Prema njegovim riječima, predloženim izmjenama želi da se uvede zakonska obaveza za organizatore sportskih takmičenja u BiH,  da obezbijede nesmetano održavanje takmičenja.

NA DNEVNOM REDU RTV TAKSA

U Sarajevu je počela sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na čijem dnevnom redu je Prijedlog odluke o iznosu RTV takse.

Ovom odlukom uvažava se prijedlog Regulatorne agencije za komunikacije, prema kojem RTV taksa ostaje 7,5 maraka, koliko je iznosila i do sada.

Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma dobila je mišljenje Poslovodnog odbora BHRT-a, ali ne i Upravnog odbora Јavnog RTV sistema BiH o ovom pitanju.

Predstavnici Federalne televizije i BHRT-a saglasni su da iznos RTV takse ostane isti, ali da se treba više posvetiti načinu ubiranja RTV takse, što predstavlja veliki problem.

Radio-televizija Repubklike Srpske smatra da je u ovom trenutku važnije obezbijediti nastavak ugovora sa telekom operaterima u BiH za naplatu RTV takse koji ističe 26. aprila, što je preduslov za nastavak nesmetanog procesa.

Pred poslanicima će se danas u prvom čitanju naći i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu BiH, čiji je predlagač poslanik SDP-a BiH Denis Bećirović.

Ustavnopravna komisija usvojila je ustavni osnov i principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH, ali su protiv glasali poslanici iz Republike Srpske Aleksandra Pandurević /SDS/, Momčilo Novaković /NDP/ i Lazar Prodanović /SNSD/.

Na dnevnom redu sjednice su i prijedlozi o osnivanju nekoliko privremenih parlamentarnih komisija.