latinica  ћирилица
25/03/2015 |  10:56 | Autor: TANЈUG

Rusija nije agresor, NATO je taj koji se širi

Nije Rusija agresor, koji proteklih decenija širi svoj vojni uticaj u pravcu granica EU, već je NATO taj koji se širi u pravcu ruske granice.

To je istakao lider Slobodarske partije Austrije  Hajnc-Kristijan Štrahe kritikujući sankcije EU Moskvi.

On je, u izlaganju na večeri Društva austrijsko-ruskog prijateljstva, istakao da aktuelne sankcije teško pogađaju i Austriju.

"Postoje procjene prema kojima naša privreda godišnje ima štetu od najmanje milijardu evra“, naglasio je Štrahe dodajući da posljedice sankcija protiv Rusije osjećaju trgovina, turizam, poljoprivreda.

Priključenjem i podrškom sankcija Austrija je, kako je istakao, izgubila povjerenje u svoju neutralnost.

EU ima problem što je veći broj njenih članica dio NATO i zbog toga geostrateški nije nezavisna od NATO i američkih  interesa, istakao je lider najuticajnije opozicione stranke koja, prema aktuelnim istraživanjima, ima velike šanse da osvoji prvo ili drugo mjesto na idućim izborima.

Govoreći o Krimu on je rekao da je riječ o “teškom slučaju“ i da postoji istorijsko opravdanje za rusku aneksiju.

Kada je riječ o Ukrajini Štrahe je ocijenio da su proteste na Majdanu finansirale obavještajne službe, koristeći nevladine organizacije, a promjena vlasti sprovedena je neustavno. Nove vlasti, prema njegovim riječima, jasno su pokazale da ne žele rusku manjinu na istoku i jugu zemlje.

On je iznio i sumnje da je Rusija kriva za obaranje putničkog aviona nad Ukrajinom prošlog ljeta, naglasivši da najviši krugovi CIA tvrde da to Rusi sa sigurnošću nisu učinili.

“Ne želimo širenje sukoba, a posebno ne Treći svjetski rat, koji, prema mom mišljenju, nažalost jeste moguć, ako se pogleda kako se svjesno doliva ulje na vatru“, upozorava Štrahe.

Bez navođenja imena on je naglasio da “pojedinci u američkoj vladi i stratezi“ trenutno razmišljaju čak i o nuklearnom ratu.

Kao primjer za evropsku mirovnu arhitekturu Strahe je naveo “Sveti savez“ iz 1815. sa Rusijom.

"To, međutim, nije bilo u interesu Engleske i Amerike i zbog toga je, prilikom jačanja Evrope, stalno ometano“, zaključio je Strahe.