latinica  ћирилица
25/03/2015 |  12:05 | Autor: TANЈUG

Studentski antikapitalistički protesti u Montrealu (VIDEO)

Kanadska policija upotrijebila je suzavac i gumene metke, kao i zvučne bombe, u sukobu sa stotinama studenata koji su sinoć protestovali protv mjera štednje na antikapitalističkom skupu u Montrealu.

Hiljade ljudi, u oprganizaciji Revolucionarnog studentskog pokreta,  izašlo je na ulice da bi protestovali protiv rezova u obrazovanju. Policija je proglasila marš nelegalanim, uz obrazloženje da organizatori protesta nisu lokalnim vlastima dostavili svoj plan puta, što je bilo obavezno, prenijeli su kanadski mediji.

Policija je saopštila da je nekolicinu uhapsila zbog slomljenih stakala na automobilima, šteta od grafita i baklji. Vlasti su opkolile park u kom su demonstranti uzvikivali slogane, ali je situacija postala kritična, kada su protestanti počeli da bacaju projektile na ulicu. Sukobi su izbili, kada je policija pokušala da zatvori malu grupu demonstranata.

Grupa koja je organizovala proteste proglasila je sebe asocijacijom mladih komunista i antikapitalista. Hiljade studenata bojkotovalo je nastavu u znak protesta protiv mjera štednje vlade Kvebeka, koje smanjuju budžet za školarine, a uključuju i druge rezove na univerzitetu.

Studentske grupe obećale su da će tokom proljeća nastaviti proteste. Ranije tokom  dana, policija je uhapsila tri osobe a još 30 ih je bilo zadržano "preventivno" , tokom mitinga u blizini hotela Kvin Elizabet.

Slične demonstracije viđene su u ponedjeljak i tokom vikenda, kada je hiljade demonstranata marširalo kroz centar Montreala, noseći transparente i uzvikujući parole. Taj skup je završen nakon što su policajci koristili suzavac i biber sprej da bi razbili  demonstracije, označivši ih kao nelegalne.