latinica  ћирилица
25/03/2015 |  12:32 | Autor: SRNA

Elez: Unaprijediti sistem odbrane od elementarnih nepogoda

Direktor Uprave Civilne zaštite Republike Srpske Veseljko Elez ukazao je danas da je u ovoj godini neophodno unaprijediti sistem odbrane od elementarnih nepogoda, jer je za umanjenje posljedica prirodnih katastrofa prevencija na prvom mjestu, a potom slijede operativne mjere, za šta su neophodne pripreme, ali i sredstva.
Veseljko Elez - Foto: SRNA
Veseljko ElezFoto: SRNA

- Treba napraviti funkcionalan sistem. Prevencija je bezbolnija nego liječenje posljedica, rekao je Elez na tematskoj konferenciji sekretara opštinskih i gradskih organizacija Crvenog krsta Republike Srpske, koja je danas počela u Bijeljini, a ove godine je posvećena pripremi odgovora na katastrofe, sa osvrtom na poplave koje su Srpsku i region zadesile prošle godine.

Elez je podsjetio da je Republička uprava Civilne zaštite, sa ekspertima iz raznih oblasti, napravila procjenu rizika za Republiku Srpsku još prije dvije godine, što se očekuje i od mnogih gradova i opština.

Samo na osnovu tih procjena, kaže Elez, dobiće se baze podataka, gdje se mapiraju i predviđaju svi rizici za svaki grad pojedinačno, potom prave planovi i vrše nabavke, obuke i opremanje.

- Prevencija ne podrazumijeva samo uređenje nasipa, korita rijeka, već i medicinsku prevenciju, koja podrazumijeva da nam treba dostaviti sliku mladog, zdravog naroda koji može biti mobilisan u slučaju elementarnih nepogoda, naglasio je Elez.

On je ukazao i na neophodnost definisanja uloge Oružanih snaga, kao i na posebnu ulogu medija koji bi morali da izbjegavaju senzacionalistički način izvještavanja.

Elez je podsjetio da je Vlada Republike Srpske potpisala kreditni aranžman sa Svjetskom bankom, te istakao da će dio sredstava biti usmjeren na nabavku blindiranih bagera za čišćenje korita, jer se mnogima još ne može prići od mina.

General Momir Zec, savjetnik premijera Republike Srpske Željke Cvijanović u vrijeme poplava, rekao je da je jasno da se prirodna nepogoda ne može spriječiti, ali se, svakako, može umanjiti, zbog čega je neophodno uspostaviti bolju organizaciju i pronaći sistemska rješenja.

- Uzroci i propusti koji su se dešavali na teritoriji Republike Srpske bili su na nivou svih, počev od lokalnih zajednica, do republičkog štaba, kao i drugih institucija. Iz svih tih propusta izvukli smo pouke, i sada intenzivno radimo na planu odbrana od poplava", naglasio je Zec.

On je istakao da svaka lokalna zajednica, od mjesne zajednice, mora imati spremnu jedinicu za saniranje posljedica i spasavanja.

- Svako ponaosob mora da zna šta je čija uloga, ko rukovodi, ko ih poziva, gdje se javljaju. Ne smije da se događa da u nekim selima ljudi budu potpuno nespremni, i traže da Republika bude ta koja će da pomaže u datom momentu. Prvo oni moraju da reaguju, pa lokalna zajednica, a tek onda Republika, napomenuo je Zec.

Generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Đoko Mihajlović rekao je da je neophodno napraviti rezime i osvrnuti se na propuste u sistemu, pogotovo u sistemu Crvenog krsta, koji je u sadejstvu sa svim drugima, radio posao na terenu.

- Odgovorili jesmo tom zadatku, ali to nikada nije dovoljno, rekao je Mihajlović , ističući da su veliki doprinos dale i opštine koje nisu bile poplavljene.

On je naglasio da konferencija u Bijeljini, koja će trajati dva dana, predstavlja i apel svima koji mogu pomoći onima koji su bili poplavljeni.