latinica  ћирилица
25/03/2015 |  12:40 | Autor: SRNA

Kasipović: Napredak u demokratizaciji

Ministarstvo pravde Republike Srpske može optimistično ići u koncipiranje prijedloga zakona o advokaturi Srpske i očekivati znatan napredak, prije svega, kada je riječ o demokratizaciji prostora koji se reguliše ovim aktom, izjavio je danas resorni ministar Anton Kasipović.
Javna rasprava o Nacrtu zakona o advokaturi - Foto: SRNA
Javna rasprava o Nacrtu zakona o advokaturiFoto: SRNA

- To znači da nećemo imati tekst koji je nametnut od visokog predstavnika, već ćemo imati svoj tekst zakona, imaćemo uređen odnos, između ostalog, i u otklanjanju određenih nedostataka uočenih u ranijim revizorskim izvještajima, rekao je Kasipović novinarima, nakon javne rasprave o Nacrtu zakona o advokaturi.

On je naveo da će se ovim aktom dobiti i na dobar način riješeno pitanje advokatske tarife i odbrane po službenoj dužnosti.

Kasipović kaže da je današnja javna rasprava otišla i nekoliko koraka dalje u finesama pojedinih rješenja, u reafirmaciji nekadašnjih ranijih rješenja.

Predsjednik Advokatske komore Srpske Јovan Čizmović rekao je da je ova komora učestvovala u stvaranju teksta nacrta, pripremom radne verzije tog zakona i njegove korekcije, koje su nastale kao rezultat komunikacija između komore i Ministarstva pravde.

- Radimo na projektu koji će zadovoljiti zahtjeve profesije, i nadam se da ćemo uspjeti da imamo jedan tekst koji će moći da traje i da bude na zadovoljstvo svih čija prava i obaveze reguliše, istakao je Čizmović.

Nacrt zakona o advokaturi usvojen je u setu reformskih zakona na posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske, održanoj 4. 5. i 6. marta, i, prema skupštinskom zaključku, upućen je u javnu raspravu.