latinica  ћирилица
25/03/2015 |  12:58 | Autor: TANЈUG

Obama: Poslovni odnosi sa Netanijahuom i Putinom

Američki predsjednik Barak Obama označio je svoje odnose s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom poslovnim, čime ga je uporedio sa Vladimirom Putinom.
Barak Obama - Foto: AP
Barak ObamaFoto: AP

"Imam vrlo poslovne odnose s premijerom, " rekao je Obama u utorak, prenosi Asošijeted pres.

U posljednjih nekoliko mjeseci Obama je ocijenio da je njegova interakcija s Putinom prerasla od "poslovne" u junu u "poslovnu i otvorenu" u novembru, pa do "direktne, otvorene i poslovne" u decembru. U diplomatskom riječniku taj termin  koristi se za nešto manje od srdačnog ali ne previše neprijateljskog odnosa.

"Predsjednik i njegovi ljudi imaju vrlo problematičnu tendenciju da tretiraju naše saveznike kao neprijatelje i neprijatelje kao saveznike i zato nam naši prijatelji manje vjeruju i naši neprijatelji se manje plaše, " izjavio je DŽos Blok, predsjednik projekta Izrael, proizraelske obrazovne grupe sa sjedištem u Vašingtonu.

Netanijahu i Obama nikada se nisu odnosili kao bliski prijatelji, podsjeća AP, ali je Obama u utorak rekao da se s Netnijahuom sastajao više nego s bilo kojim svjetskim liderom.

"Јa razgovaram s njim sve vrijeme," rekao je Obama.

"Za mene to znači da ne mora da ti se sviđa neko da bi s njim radio i uradio,", rekao je  bivši portparol Obaminog Nacionalnog savjeta za bezbjednost Tomi Vietor.

Odnosi između Netanijahua i Obame često su bili napeti, a još više su se pogoršali zbog Netanijahuovih glasnih krtika pregovora s Iranom i otkako je prošle nedjelje saopštio da palestinska država neće biti stvorena dok god je on premijer.

Asošijeted pres podsjeća da, i pored toga, Izrael ostaje blizak saveznik SAD. Za sada Obama opisuje odnose s Netanijahuom kao "vrlo poslovne". Očito ti odnosi još nisu "otvoreni i direktni".